Några intressanta länkar sedan sist

Internetbrus hittar jag en länk till del två av intervjun med DayPop:s Dan Chan. Där kan man bl.a. läsa om hur Daypop försöker förbättra sökresultaten vid sökningar med flera sökord genom att ta hänsyn till avståndet mellan sökorden på resultatsidan. Denna möjlighet har även Frisim, men den nyttjas inte just nu. Kanske är det värt ett försök att prova att ta med den i relevansberäkningen. Närheten mellan sökord är av intervjun att döma inte med i Google:s relevansberäkning (PageRank).

Jag noterar också att Internetbrus hänger på den ”trend” som sprider sig om att klaga på hur Google:s PageRank-system för att rangordna sökresultat fungerar sämre och sämre(?).

mymarkup hittar jag en länk till en artikel om hur nyhetskällor i framtiden kommer att behöva vara prenumerations/betal-tjänster även på webben. Jag har dock lite svårt att förstå resonemanget: En dagstidning kostar väl c:a 7-8kr att få hem i brevlådan. Det kan omöjligt blir något kvar av dessa kronor om man räknar bort kostnader för papper, tryck och distribution. Det måste vara så att den betydande intäkten kommer från annonser, vilka borde fungera väl så bra på webben som på papper.

På mymarkup hittar jag också en länk till en artikel om Google:s kopior av nyhetsartiklar, något som inte uppskattas av alla. NYTimes.com har begärt att Google inte skall lagra lokala kopior, och det verkar dessutom som om samarbetet mellan dem (som bl.a. gjort det möjligt att addera ”&partner=GOOGLE” i slutet på länken för att slippa registreringen) har avslutats.

Jag har också gjort en egen observation: Google har lanserat sin tyska version av Google news på news.google.de. Där finns länkar och ingresser till nyhetsartiklar på tyska. De påstår sig indexera 700 tyska källor.

Comments are closed.