KKuriren tycker inte om…

Sökroboten bot-frisim.se har blivit för första gången blivit ”bannad” från en nyhetssajt. Ironiskt nog är det vår lilla lokaltidning i Katrineholm, Katrineholmskuriren, som inte tycker om att vi automatläser deras startsida 14 gånger per dygn och följer länkar till nya artiklar. Det är tydligt att olika nyhetssajter har olika uppfattning om vad som är fördelaktigt för dem. Allt från att ringa upp mig på kvällstid med önskemål om att vara med (t.ex. Gotlands Tidningar) till att göra en dirigering mot en 403 Forbidden på vår sökspindels IP-nummer, vilket KKuriren uppenbarligen gjort. Man kan undra förför vissa tidningar är så måna om att få sin journalistik spridd (helt naturligt, alla skriver väl för att folk skall läsa, eller?) medan andra ser till att det inte länkas till dem. KKuriren avsäger sig kontakt med FAST, Altavista och Daypop i sin robots.txt-fil, så de har uppenbarligen något emot sökmotorer. Jag har svårt att tro att det beror på att de snålar med bandbredd/datorkapacitet. Det är synd om små tidningar som inte vill förstå det fina med Internet. Om de inte vill ha läsare, varför inte lägga ner Internetpubliceringen av dem helt och hållet?

Comments are closed.