Ny nyhetssökmotor i gammal förpackning

Sajten Senaste.info som tidigiare visat nyhetslänkar på ungefär samma sätt som News.nu, och några till, har börjat indexera hela nyhetsartiklar och gjort artiklarna sökbara. Snyggt! Det är inte lätt att ”se” vilken teknisk lösning som används mer än att front-enden är skriven i PHP (eller Perl, men det är inte så troligt då sidan heter index.php). Antagligen bygger databasen på indexering med MySQL. Ännu finns bara drygt 1000 artiklar i databasen, och endast en månads artiklar vekar ska sparas. Både nyheter på engelska och svenska finns sökbara. Man måste alltså göra sökningen på både svenska och engelska för att hitta alla artiklar i databasen om ett ”ämne”. Sökningen returnerar maximalt 20 artiklar, sökningar på ord eller namn kortare än tre bokstäver, t.ex. ”3g”, returnerar inga artiklar (det är MySQL-standard för FULLTEXT-indexerat material), och sökningar med flera sökord tolkas som ”eller” mellan sökorden.

Senaste.info visar sökresultaten med sökorden markerade på plats i artiklarna (till skillnad mot Frisim som alltid visar en artikelingress, på grund av vår tolkning av upphovsrätt för nyhetsartiklar).

De länkar som presenteras som huvudnyheter längst upp på sajten verkar vara de artiklar som ligger ”längst upp” på respektive nyhetssajt just nu. Presentationen är enkel och snygg. Lägger man till en tidsstämpel på varje länkad rubrik borde sajten bli populärare än news.nu, tror jag (tool-tip:en är inte tillräcklig). Senaste.info körs på en dator som är kopplad till Sunet (LTH).

Update: Nu har flera av mina kommentarer åtgärdats. Man kan nästan tro att senaste.info läser här

Comments are closed.