Geotargeting av nyheter

Jag har haft funderingar på att koppla nyhtsartiklarna till ett geografiskt område, baserat på innehållet i artikeln. Tillsamman med information om var besökaren befinner sig så skulle mer intressanta/lokala nyheter kunna presenteras.

För att ta reda på var besökaren befinner sig skulle han/hon kunna mata in det i någon form av dialogruta. Ett smidigare sätt att göra det på är att basera det på IP-nummret hos användaren. Databaser som håller reda på geografisk plats hos varje IP-nummer finns, men de är inte 100%-igt korrekta och de kostar ofta pengar eftersom denna typ av ”targeting” är intressant i bl a annonseringssammanhang. Efter lite surfande hittade jag i alla fall hostip.info som är ett öppet projekt för kopplingen IP till stad över hela jorden. Stora delar av informationen samlas från databaser som ARIN och RIPE osv. Jag har provinstallerat databasen (225MB) på min dator. Databasen som den ser ut just nu har fokus på USA, men klarar, tack vara ARIN, RIPE osv att identifiera landet hos de flesta IP:n.

Bristen med hostip.info för mitt behov är att det bara finns 62 svenska städer med i databasen. Kan inte du bidra med ditt IP-nät-nummer och din stad till databasen? Databasen är som sagt öppen för alla att använda, gratis.

Comments are closed.