Googles PageRank-checksumme-algorim publik

Googles rangordningssystem ”PageRank” har fashinerat oss som är intresserade av sökmotorer. PageRank, som utåt visas som ett värde mellan 0 och 10 som Google sätter på alla sina indexerade webbsidor har också fungerat som ett mått på hur populär, eller bra, en webbsida är. För att få reda på en sidas PageRank kan man t.ex. installera Google Toolbar. Detta har blivit en stor succe för Google.

Googles toolbar har alltså en funktion för att ta reda på en sidas PageRank, vilket görs genom att göra en förfrågning mot Googles server. Som svar returneras PageRank-värdet, som sedan visas upp i Googles toolbar. Många hur sedan introduktionen av denna toolbar visat stort intresse för hur man kan hämta hem sidors PageRank-värde utan att använda denna toolbar. Problemet har legat i att man måste skicka med en cheksumma, som Google valt att inte avslöja hur den är beräknad.

Ett fåtal ”hackers” dekomplierade redan för några år sedan Googles toolbar för att ta reda på hur checksumman kan beräknas. Sedan dess har det dykt upp ett antal sajter som visar en sidas PageRank, och vissa har till och med försökt sälja koden för att beräkna checksumman.

Nu har dock koden sluppit ut publikt och finns att ladda hem gratis för den intresserade. Algoritmen som används är en känd procedur för att konvertera en text till ett tal (en så kallad hash-funktion).

En PHP-version av koden för denna hashning, som alltså kan användas för att beräkna den checksumma som används för att hämta Googles PageRank-värde, finns att ladda hem på MobileRead.

Comments are closed.