Mer om djuplänkning och RSS

Loosely coupled hade den 1:a september en kommentar om IDG.net:s länkningspolicy. Loosely coupled tar upp ett exempel där CNET:s news.com länkar till en artikel i InfoWorld som är en IDG-sajt. Istället för att komma till artikeln så leder dock IDG om besökare från news.com till en sida där det framgår att de inte är beredda att visa upp artikeln när du klickat på dess rubrik hos news.com.

Problemet verkar ligga i att IDG.net inte tycker om att det finns tredjepartssajter som tjänar pengar på deras nyhetsmaterial, ej heller att sajter som visar djuplänkar till dem inte delar med sig till av intäkter och besökar- och registrerings-information. Technology Marketing följer upp Loosely coupled:s kommentar.

Anledningen till att jag har intresse av detta beror på att Nyhetsrubiker.com sprider tredjepartsfeeds med RSS-formaterade länkar till några svenska sajter. Förhoppningsvis slipper vi liknande problem i Sverige, där jag tror att det kommer att dröja länge innan det här blir intressant att ”kommersialisera” rena RSS-feeds från enstaka svenska nyhetskällor, för andra än källan själv.

För källor på engelska, där användarna är betydligt fler, är det dock intressant redan nu. Battellemedia länkar till en testtjänst med namn Blender där du själv kan ”kommersialisera” andras RSS-material. Tanken är att du kombinerar ihop ett andra RSS-feed från några sajter till en ny feed. Blender kommer, samtidigt som den bygger ihop din feed, att addera reklamlänkar bland RSS-titlarna. I testversionen läggs boklänkar till Amazon in, och tanken är att länkarna leder till böcker med samma tema som materialet i din nya RSS-feed. Rätt listigt måste jag säga.

Comments are closed.