Moreover.com för nyheter på egen hemsida

Det är lite nostalgi att läsa att Moreover.com börjar dela ut nyhets-feeds igen. Moreover var den stora pionjären när det gäller att samla in nyhetsrubriker och låta dem användas på anda webbsidor. I slutet av 1999, när jag började med föregångaren till vår sajt Nyhetsrubriker.com, så erbjöd Moreover Javascript-feeds av nyheter att visa på hemsidan i färdiga, oranga, Javascriptgenererade ”nyhetsrutor”. De var först med att kalla detta syndikering av nyhetsrubriker, tror jag. I alla fall, några år senare slutade de med att erbjuda feeds gratis för ”kommersiella sajter”, men det var fortfarande gratis om sidan var ”ideell”. Gratistjänsten för ideella sajter knoppades sedan av i sajten FeedDirect. Den nyhetsruta som FeedDirect erbjuder innhåller reklam i form av en Google Adsense-reklamlänk.

Nu är Moreover tillbaka med att erbjuda RSS-feeds för ett antal ämnen. Till varje ämne samlas nyheter från ett antal källor. RSS-feeds:en innehåller rubrik, länk, källa och tidsstämpel men ingen sammanfattning eller ingress. Anledningen till att de är tillbaka och erbjuder RSS-feeds till den som vill ha, även för kommersiella sajter, är att de nu anser att marknaden är mogen för reklamfinansierad verksamhet runt RSS-feeds. Moreover skickar nämligen, tillsammans med RSS-data, ut en reklamlänk per dag i sin feed. Reklamen genereras av Kanoodle som anpassar reklamen efter ämnet för RSS-feed:en. Precis som tidigare handlar det om länkar till nyheter på engelska.

News.com har en artikel om Moreovers lansering av nyhetslänkdistribution innehållande reklamlänkar. I artikeln kommenteras också problemet med att kapitalisera på andras material utan att egentligen tillföra någon egen information. Fler frågor än svar presenteras dock och Mary Hodder (från RSS/Blog-sökmotorn Technorati) undrar om ”When you’re just slicing and dicing information, does that give you the right to sell it?” men konstaterar i nästa mening att ”There is a business model there, but you have to manage it responsibly, because the social media (of RSS) is different from old media[...]”.

Reklam i RSS-feeds har även diskuterats när det gäller RSS-feeds från Feedster. Feedster fokuserar dock på blogg-material, och samlar inte in så mycket på material från traditionella nyhetssajter.

Comments are closed.