Google News och beta-mysteriet

Wired har en intressant artikel som handlar om varför Google News fortfarande anses vara i beta-test-stadiet. Google News har fortfarande kvar sin beta-test-stämpel efter mer än tre års publik drift – och inte har den så många synliga buggar precis. Varför? Wired spekulerar om att det beror på att så fort Google ”lanserar” sajten, och kanske börjar visa AdSense-reklam på den, kommer nyhetskällorna att vilja ha del av inkomsterna. Google News har enligt artikeln 6 mijloner ”unika besökare” per månad. Få andra sajter har det, speciellt har ingen annan ren nyhetskälla så många besökare.

Searchenginewatch/blog har insiktsfullt kommenterat artiklen. Att beta-stämpeln skulle bero på att nyhetskällorna kommer att stämma Google för copyrightbrott så fort de börjar visa reklam på sajten tror även jag är en dålig gissning på vad som kommer att hända. Nu, när Google News blivit stor, är i princip alla nyhetsproducenter intresserade av att få sina länkar med där. Flera stora sajter har t.ex. sett till att Google News kan länka direkt till nyhetsartiklar utan att besökaren behöver vara registrerade användare av källsajten. Att Google News fortfarande kallas för en beta tror jag är ett val av ”perfektionisten” Google – en stämpel att gömma sig bakom när saker inte fungerar perfekt. Google News har visar fel bild till nyheter, och visat skumma ingresser, även om det är rätt ovanligt, och ibland är Google lite orättvis.

Update: Slashdot tar upp Wired-artikeln

Update2: WebmasterWorld diskuterar artikeln.WW:s Brett Tabke kommenterar artikeln med: ”That’s horse hockey. Google News is the most impactful and profitable thing Google has *EVER* done. It put 30% on to the top of that IPO.[...] This isn’t about money – it is about Power.

Comments are closed.