Bevakning av svenska bloggar

Svenska delen av omvärldsbevakningsföretaget Observer har börjat bevaka några svenska bloggar som komplettering till nyhetssajter och andra publikationer. Observers pressmeddelande, artikeln i DN, och listan över de bevakade bloggarna har fått stor uppmärksamhet i den så kallade ”bloggosfären”. Diskussionerna har rört vilka bloggar som bevakas, om dessa sajter verkligen är bloggar i dessa rätta bemärkelse (dvs. kan alla kommentera inläggen, kan man göra ”trackbacks” osv.), och varför ”höger-bloggar” är överrepresenterade. Av någon anledning har listan över bevakade bloggar fått benämningen ”topplistan”. De flesta i bloggosfären konstaterar att Observers urval av bloggar kanske visar vilka bloggar som är ”mest inflytelserika”, men det är knappast de som har flest läsare, eller intressantast kommentarer/diskussioner.

På bloggen Chadie kommenterar Observer själva urvalet. Av Observers kommentar framgår att de vill att det ska framgå att Observer tar bloggar ”på allvar”, och att de tror att deras omvärldsbevakningskunder är intresserade av vad svenska bloggare tycker. IDG hänger på och länkar till PubSub med tipset om att alla företag bör intressera sig för vad som skrivs om företaget och dess varumärken i bloggar.

Själv är jag lite skeptisk till varför svenska företag bör intressera sig för vad som skrivs om dem i svenska bloggar. Svenska bloggar handlar nämnligen fortfarande mest om blogg-fenomenet självt – det skrivs inte mycket om företag, företeelser, eller produkter. Ett tydligt exempel på det är sveriges ”största” blog, Erik Stattins MyMarkup.net. MyMarkup är, i princip, en blog för att uppmuntra till bloggande – inget annat. Ett annat exempel är att Observers lista blir så omskriven. Min slutsats blir samma som …i elden:s kommentar ”De enda gångerna som engagerade diskussioner uppstår mellan [svenksa] bloggar är då själva bloggandet står i fokus.”

Jag tror att företag och varumärkesintressenter fortfarande har mer att vinna på att hålla koll på vad som skrivs om dem på svenska forum och så kallade ”communitys”. Forum och communitys som Webforum och Sweclockers (för att inte tala om Lunarstorm?) har fortfarande betyligt fler och mer engagerade läsare än svenska bloggar.

Comments are closed.