MSNs webbsök som RSS-feed

MSN har ”betat” sin nya webbsökning beta.search.msn.com ett bra tag nu. De har redan börja testa den som ordinarie sökmotor på search.msn.com under vissa tidsperioder. msnsearch’s WebLog beskriver hur det går till. Nu rapporterar Search engine watch att MSN/beta låter användarna få sina sökresultat i form av en RSS-feed. Greg visar hur länken ser ut. Att returnera sökresultat i form av ”maskinläsbart” format är i sig inte nytt, det används alltid när sökresultat exporteras till externa sajter. Det som är lite intressant är att MSN erbjuder detta publikt. Google motverkar aktivt att man ”maskinläser” deras material. Det är i sig inte så konstigt eftersom det innebär att de då inte får visa sin reklam på sökresultatsidan. Google erbjuder dock via sitt Google API 1000 sökningar per dag, men de får bara användas för personligt bruk, vilket man också måste ”intyga” när man ansöker om en API-nyckel/licens. Uppstickaren Gigblast erbjuder också detta, men där behövs ingen licens, och du kan använda resultaten ”kommersiellt”.

MSN meddelar inte om de har någon bergänsning på antal sökningar som kan göras, men det framgår tydligt av texten i RSS-feeden att det inte är tillåtet att visa upp sökresultaten på egen webbsida. De skriver i beskrivningen av sin feed:

”These XML results may not be used, reproduced or transmitted in any manner or for any purpose other than rendering MSN Search results within an RSS aggregator for your personal, non-commercial use. Any other use of these results requires express written permission from Microsoft Corporation. By accessing this web page or using these results in any manner whatsoever, you agree to be bound by the foregoing restrictions.”

RSS brukar i vanliga fall förknippas med ”nästan open content”, och många väljer att återpublicera RSS-feeds på egen webbsida. De flesta sajtägare tycker att detta är okej, eftersom RSS-feeden skapar länkar, och därmed besökare, till ursprungssajten. Det är dock inte alldeles självklart att det alltid är tillåtet.

Comments are closed.