Sökmotorförtaget Inspire Infrastructure 2i AB

Många är de sajter som kommenterat köpet av ”det svenska sökmotorföretaget” Inspire. Ändå fler är det nog som aldrig hört talas om företaget tidigare. Företaget har sålts till det amerikanska, NASDAQ-noterade, Interchange som verkar vara en stor aktör på marknaden för klick-baserad internetreklam.

Enligt DI.se betalar Interchange 105 Mkr kontant, resten med aktier i Interchange. Affärsvärlden (betalsajt) kommenterar köpet i sin ”ledare” som ett tecken på att it-racet har startat igen.

Ett litet svenskt förlustbolag med tio anställda, en miljon i omsättning och som gör ”något inom sökmotorer” blev i veckan uppköpt för 160 miljoner kontant. Ingen i branschen verkar ha hört talas om guldklimpen. Bolaget startade så sent som år 2000.

Samtidigt som Affärsvärlden skriver att ingen verkar känna till företaget och dess produker säger Inspire i Computer Sweden att ”– Intresset är jättestort för oss från olika investerare. Vi får olika förslag varje vecka.” De enda ”fakta” Computer Sweden verkar kunnat luska fram om företaget är att ”Inspire har omkring 10 anställda” och att ”Inspire har funnits sedan 2000 och de bygger lösningar baserade på linux”.

Clickz skriver att ”Inspire brings local content spidering technologies and established SMS search platforms to the deal[...]” vilket antyder att Inspire har utvecklat teknik för insamlig av webbmaterial med platsanknytning som gjorts sökbart framför allt i SMS. I Scotsman heter det dock att ”Inspire’s clustered local-search technology uses search algorithms to offer relevancy, speed and accuracy for local business search via the Internet and wireless devices.”

Materialet verkar dock inte samlas i på normalt sökmotorvis, dvs genom avsökning av webbsidor utan ”Inspire’s search engine is based upon a collaborative content architecture that augments business listings with an array of local content, including online vertical content, classifieds, reviews, and businesses web information and content.”

Torstensson kommenterar en tidig version av Computer Swedens artikel i sin blogg. ”Värt att notera är att tidningen [Computer Sweden] skriver att Inspire inte har någon hemsida.” och ”I fredags så var den dock inte speciellt högt placerad i vid en sökning på ”Inspire Infrastructure” i Google, så det är lätt att förstå varför Computer Sweden kunde göra ett sådant misstag.” Det ser lite skumt ut med ett internetföretag som värderas till 160 miljoner, men är svårlokaliserat på internet – men det kanske säger mer om hur Google fungerar.

En av Inspires webbtjänster finns på YellowNet. Och, jo, den kan spotta ut namn och adresser till 32 thai-restauranger(?) i Leeds.

För övrigt är det nog första gången på länge som det har skrivits om sökmotorer i svenska mainstream-media utan att det inte jämförts med Google. ;-)

Comments are closed.