AFP stämmer Google News

Agence France Presse (AFP) stämmer Google för visning av rubriker och foton från deras nyhetsartiklar på Google News. Du uppskattar att de förlorat 17.5 miljoner dollar på att deras nyheter finns med på Googles nyhetssida. Google hänvisar till möjligheten att ”ta bort sig” från Google News, och AFP hävdar att de redan tidigare meddelat att de anser att Google bryter mot deras rättigheter. CNN har en artikel om detta, och diskussioner pågår hos WebMasterWorld.

Update: IDG skriver idag att Google News är på gång att ta bort alla artiklar från AFP i sin nyhetstjänst.

Realtid.se skriver också om detta. Där står att ”AFP har vid upprepade tillfällen informerat Google om att de inte får använda upphovsrättsskyddat material från AFP. Något som Google tills i går har struntat i.”

ResourceShelf har stämningspappren (pdf).

Update 2: SearchEngineGuide har en ”gästartikel” från Political Gateway där de förklarar sitt missnöje med att, bara för att de köper vissa artiklar från AFP, så har de nu bilivit helt borttagna från Google News. De är rädda att andra tjänster, liknande Google News, snart följer efter, och att de tappar trafik. De skriver bland annat:

Google decided to respond to the extortion and stupidity of the lawsuit by actually winning the battle. Google’s response? They stopped syndicating the news from sites using AFP of which this site is one. Not only is our AFP news not syndicated, but our editorials and independent news feeds are also blacklisted. Any news posted after Tuesday morning at 3am cannot be found on Google anywhere. It is a matter of time before the other services that ‘grab’ our news follow suit.

What does this mean for our site? No news aggregation, no news syndication, no news on search engines, no readers can find us, no traffic. Add all this up and you can see the economic value of the site is gone.

Political Gateway uppdaterar sin artikel fortlöpande.

Comments are closed.