Google webaccelerator

Google har idag släppt en beta-version(!?) av en ”webb-accelerator”. Acceleratorn är en plugin till din browser som ser till att vissa webbsidor laddas i förväg. Programmet förladdar länkar på en webbsida som är markerade på ett speciellt sätt. Dessutom verkar den ”cacha” ett stort antal sidor, och ladda vissa delar av somliga webbsidor från Googles cache istället för från den normala server som servar webbsidan. Samtidigt som du installerar ”webaccelerator” så får du en liten tidsbesparingsmätare i din browser som visar hur mycket tid du sparat på att förladda de sidor du surfat till.

Om den är bra och användbar? Nej, inte speciellt. Att jag inte tycker den verkar användbar baseras på att jag under den timme jag provat ”acceleratorn” bara sparat c:a 10 sekunder i laddtid. Dessutom vägrar browsern att låta mig logga in på vissa sidor, om jag inte säger till acceleratorn att inte ”accelerera” login-sidan…

Mer info hos SEW.

Update:
Flera bloggar kommenterar de möjligheter som denna accelerator skapar för Google när det gäller att samla in surfvanor. När acceleratorn är installerad passar all trafik via Google, i en proxy-liknande konstruktion. O’Reilly Radar kommenterar och jämför Google med Simpsons-snubben Mr Burns och hans försök att ta över världen. Vidare skriver de:

I agree that Google likely wants data. No surprise there. But I also think the gut reactions people are having to this are worthwhile and valid. There’s a good set of questions you should ask before installing something like this. Is it really worth it?

SearchBlog kommenterar också insamlandet av surfvanor:

Very soon, Google will know an awful lot about the world’s surfing habits, well beyond search. Hmmm.

Även Webmasterworld har en tråd med kommenterar på acceleratorn. Flera kommentarer kommenterar brister med plug-in:en, t.ex att den ”går förbi” hosts-filen i Windows, att den verkar inte klara cookies från alla sajter, och att den verkar för-ladda även vissa annonslänkar.

Comments are closed.