Google Maps, Google Maps API och Google Earth

Idag har Google lanserat ett applikationsgränssnitt (API) till sin karttjänst Google Maps. API:et bygger på att du registrerar dig och din applikation och får en ”nyckel” som du sedan anger när du hämtar kart-data. Kartorna verkar vara fria att använda även för kommersiella tjänster, men Google tar sig rätten att sätta en länkad logga på kartan, och även eventuellt reklam på den.

API:et är extra intressant nu när Google Maps även har kartor för Sverige, även om det bara är ett fåtal städer som har riktigt bra kartbilder (som Stockholm och Linköping och några till). Redan tidigare har flera amerikanska sajter lanserat tjänster som bygger på Google Maps, då utan att fråga Google om lov. Flera av dessa tjänster länkas till från SEL.
Tyvärr erbjuder Google Maps API:et inte tillgång till satellitbilderna, utan bara till kartbilden. Kartbilderna finns heller inte för Sverige som det ser ut nu. En ”demo” som använder min API-nyckel finns här.

Vill man inte använda kartorna i egna program, så är dock Google Earth överlägset Google Maps. Google Earth är ett program (gratis) som laddas hem (Windows) och som visar i princip samma kartor som Google Maps gör, skillnaden är dock att inzoomning och förflyttning på kartan är mycket snabbare, plus att man kan se gatnamn och viss annan information direkt på satellitbilden. För några amerikanska städer kan man till och med se 3D versioner av husen.

Update: Även A9.com lanserar idag en kartfunktion, A9 Maps. Den har inga satellitbilder, och finns bara för (några) amerikanska städer. Lite roligt är det med de ”Block views” som visar upp foton till höger och vänster om gatorna, som om du åter runt i kvarteren och fotar. (En ännu roligare variant av dessa ”Block views” är svenska Stadsbilden/Västerås.)

Comments are closed.