Addera Norrköping till Google Maps

Både Google Earth och Google Maps har rätt dåligt med data för Sverige. Endast satellitbilder finns och det är endast ett fåtal städer som man kan zoom:a in på i detalj, bl.a. Malmö, Stockholm och Linköping. Till exempel saknas detaljer för Norrköping på Google Maps. Norrköpings kommun har dock utmärka satellitbilder för staden, även om deras gränssnitt för att titta på dem är mycket sämre än det gränssnitt som Google Maps har, och ännu mycket sämre en Google Earths gränssnitt.

Eftersom Google Maps API gör det möjligt att göra lite vad man vill med kartorna, så tänke jag att jag helt enkelt adderar detaljer till Norrköpingsdelen i Google Maps. Jag har valt att addera satellitfoton, men kunde like gärna tagit telefonkatalog-typen av karta och lägga på. Jag har helt enkelt adderat 12 stycken satellitbildssegment från Norrköpings kommuns GIS-karta. (Förlåt, jag hoppas att copyright-brottet inte är allt för allvarligt.) Jag valde ”ungefär 100m per centimeter” upplösningen, trots att det finns bättre. Anledningen är att jag inte orkade mer och att ju mer detaljer desto fler bilder behöver föras över…

Resultatet av mina experiment med att addera kartinformation för Norrköping kan du se på min Google Maps Norrköpingskarta. På kartan har jag adderat en länk för att visa/gömma de detaljerade delarna av kartan, bara för att visa på skillnaden med Google Maps originaldata och med ”mina” adderade data. Tack vare en extension till Google Maps API så föjler de adderade satellitbilderna med fint är man panorerar och zoomar.

bildskillnad

På bilden ovan syns skillnaden med och utan detaljer – utan detaljer till vänster och med detaljer till höger.

Eftersom Googles satellitbilder för Sverige har rätt låg kvalitet är det svårt att addera detaljerna perfekt, men jag tycker ändå att resultatet är okej. En av anledningarna till att bilden är lite ”kornig” är att jag inte orkat skala om bilderna perfekt, utan det gör direkt i webbläsaren genom att sätta bredd och höjd på bilderna, vilket inte är det snyggaste sättet. Varje av de 12 bilderna är c:a 100kb, så eventuellt är det lite trögladdat.

Vad jag ska ha det till? Ingen aning, ännu, men det kommer nog ;-)

Update: Nu finns även en version med Norrköpings gatunät inritat!

  1. Claes skriver:

    Fränt. Precis vad jag letat efter. Man borde egentligen fråga kommunen om man inte kan få en kopia på om högupplösta originalen så att man kan göra en overlay till Google Earth som folk kan ladda ner.

  1. There are no trackbacks for this post yet.