Egen startsida med Frisim och Google Fusion

Google uppdaterade för ett par dagar sedan sin anpassningsbara (personalized) söksida Google Fusion. Eftersom det nu finns möjlighet att lägga till valfria RSS-feeds, så kan du med RSS-feeds från Frisim skapa din egen lilla nyhetsportal.

En URL till en RSS-feed adderar du till din Google Fusion-sida genom att först klicka på ”Add content” på startsidan, och sedan på ”Create a Section”. I rutan som dyker upp när du klickat på ”Create a Section” skriver du länken till RSS-feeden du vill addera.

På min egen Google Fusion har jag adderat en RSS-feed som baseras på en sökning på ”masters” eller ”golf*, och några feeds som baseras på fördefinierade sökningar. Dessa fördefinerade sökningar används eftersom våra RSS-feeds inte tillåter söksträngar med mer än 50 tecken används. Därför finns några fördefinierade sökningar (baserade på massor med sökord), som genererar feeds för ”sensate”-, ”inrikes”-, ”utrikes”-, ”sport”- och ”teknik”-rubriker. Dessa fördefinierade sökningar får genom att använda sökorden senaste, inrikes, utrikes, sport eller teknik som sökord. Anges ”teknik” som sökord, så istället för att ta fram artiklar som innehåller ordet ”teknik” skapas en sökning som returnerar de senast insamlade nyhetslänkarna som klassificerat som en tekniknyhet.

Tyvärr så klarar inte Google att mellanslag eller stjärnor finns med i länken till RSS-feeden. Mellanslagen får därför ersättas med %20 i URL:en. En RSS-feed som innehåller alla artiklar som innehåller orden ”masters” eller ”golf” skapas genom att du anger

http://www.frisim.se/frisim/serlvet/rss?searchString=masters%20golf

För en feed som innehåller de senaste tekniknyhterna skriver du

http://www.frisim.se/frisim/serlvet/rss?searchString=teknik

Ok, startsidan kanske inte kommer att få mig att sluta använda Bloglines, men den blir en bra startsida i alla fall. Utöver våra RSS-feeds så har jag valt att visa mina inkomna Gmail-brev, och några av mina favoritbloggar. Min Google Fusion-sida ser just nu ut så här:

Comments are closed.