Google News med RSS

Google ger dig nu möjlighet att göra sökningar på deras Google News och få resultatet som en RSS-feed. De låter dig dels hämta hem deras vanliga nyhetskategorier, som toppnyheter, sport, affärer, osv., som RSS, dels resultatet av sökningar i nyhetsarkivet. En nyhetssökning resulterar inte bara i en lista med nyhetslänkar, utan de returnerar en samling relaterade nyheter till varje nyhetsnyhet – precis som en sökning på t.ex. Google hos Google News. I den nyhetsläsare som jag använder (Bloglines) så ser en sökresultatbaserad feed ut så här:

Det är uttryckligen tillåtet att visa upp resultaten i dessa RSS på din egen webbsida. Förutsättningarna är att det är en ”icke-kommersiell” hemsida, och att du 1) skriver att du använder en Google News feed, 2) vid varje länk skriver till vilken källa länken leder, 3) inkluderar en länk till ”relaterade nyheter” på Google News, och 4) anger vilka sökord du använder för att generera feeden. Rätt generöst tycker jag. Detta borde leda till viss oro hur de omvärldsbevakningsföretag som säljer digital omvärldsbevakning till mindre (amerikanska/engelskspråkiga) företag och privatpersoner.

På Googles beskrivningssida hittar du alla detaljer. [Via JZ.]

Adderat: Kommentarer om de friheter Google tar sig genom att sprida vidare andra sajters texter och bilder med sin egen licens.

Comments are closed.