Mer datorkraft åt Frisim

När vi startade Frisim.com 2002 så körde vi den på webhotellet Levonline, där vi sedan tidigare körde, och fortfarande kör, vår tjänst Nyhetsrubriker.com. Efter något år flyttade vi Frisim till en server som vi själva kan kontrollera allt på och som är placerad utanför London. Servern sköts av Bytemark. Denna server använder vi fortfarande, och vi är nöjda med denna lösning. Trots det, så för att kunna utveckla sökmotortjänsten vidare och kanske göra den lite snabbare, så har jag nu flyttat över av en kopia av sajten till en ny server. Den nya servern har rätt mycket internminne, så vår förhoppning är att vårt index med nyhetsartiklar kommer att få rum i sin helhet i internminnet. Det bör göra att sökningar kommer gå snabbt även om servern belastas hårt.

Servern är under vad vi kan kalla ”utprovning” fortfarande; mest för att se om hårdvaran verkar fungera som den ska. Allt på servern är dock installerat för att kunna driva Frisim ”skarpt” redan nu. Min ursprungliga idé var att köra servern hemifrån under några månader innan den ställdes hos en ISP men då det är en burk som passar för rackmontering så väsnas den så mycket att jag helst inte kör den hemma under någon längre tid. Servern är därför redan nu placerad (co-locatation) hos en ISP med B2 som bandbreddsleverantör.

Servern kör en i det närmsta identisk kopia av Frisim-koden, och den enda skillnaden är i princip att vi passat på att installera uppdaterade versioner av operativsystemet och Java-VM:et. Vill du ”provköra” den nya servern så är den åtkomlig på www.frisim.SE, dvs, under .SE istället för .COM. Vill du ge kommenterar om hastigheten så är vi mycket tacksamma.

Comments are closed.