Akamai visar nyhetsläsningsstatistik

Akamai lanserade igåren intressant form av nyhetsstatistiktjänst. Akamai är ett företag som servar större webbsajter med bandbredd. Några av de sajter som anlitar dem är nyhetssajter som Reuters, NBC och ESPN. Detta gör att de kan skaffa sig spännande information om vilka nyheter som läses på ett relativt stort antal stora nyhetssajter. Sammanlagt så handlar det om statistik på nerladdning av runt en miljard nyhetssidor per dygn. Denna information delar de nu med sig av på sin Akamai Net Usage Index – News-sajt. Under de månadar av data som de visar upp så kan man se bl.a. tydliga toppar i antalet besökare på de övervakade nyhetssajterna t.ex. den 7, 21 och 26 juli. De har kopplat dessa toppar till enskilda nyhetshändelser; de första bombningarna i London den 7:e, och de andra bombningarna den 21:a, och den 26:e sköts rymdfärjan upp. Utöver dessa toppar i nyhetsläsning och kopplingen till vilka händelser som triggar läsningen så ges statistik om nyhetsläsande den senaste dagen på sajten. De presenterar, just nu, t.ex. en siffra som säger att under den senaste dagen har det lästs 3% mindre nyhetsartiklar i Europa, än under norm-dagen. C|Net News har en kort artikel om Akamai-sajten.

[Via Via Marketing VOX]

Comments are closed.