Blocket vs. Allaannonser och teaser-annonser

Idag har tingrätten givit ett första uttalande (ett interimistisk beslut och frågan inte är slutgiltigt avgjord) om den stämning mellan den som äger sajterna Blocket och sajten Allaannonser. Blocket tycker i stämningen, kortfattat, att Allaannonser missbrukar Blockets annonser genom att visa upp text och ingess till annonsen, tillsammans med en länk, och att de gör intrång i deras databas genom att samla in Blockets annonser.

Tingsrätten, som jag tolkar det, friar Allaannonser, och gör det därmed ok att samla in och visa rubriker och delar av övrig information på en annan kommersiell sajt. Flera nyhetssajter har skivit mer i detalj om vad stämningen gäller.

Intressant att notera är att Blocket verkar fått rätt i det att det inte anses ”fair use” att länka via vad Dagens media kallar för ”teaser-annonsering”. Förstår jag det rätt så innebär ”teaser-annonsering” att en besökare som klickar på en länk som ser ut att leda till Blocket först leds till en annan webbsida som delvis innehåller reklam.

Pierre Siri, vd på Blocket, är glad över förbudet.
- Vi har haft stora problem med det eftersom annonsen refererar till Blocket, men klickar användaren där kommer han eller hon till en mellansida med reklam för Allaannonser.se och andra aktörer.

Idg skriver:

Tingsrätten har också givit Blocket rätt i kravet med vite om 200 000 kronor att stoppa Alla Annonser bruk av en mellansida med reklam när användaren hoppar från Alla Annonsers sökresultat till Blocket.

Jag har diskuterat detta otyg i samband med länkning av nyhetsrubriker i mitt inlägg om Sökmotor eller “scraper site” – var går gränsen?.

Hos Computer Sweden kan man också läsa att

- Jag är jätteglad att vi fått bevis för att vi inte ägnar oss åt varumärkesintrång. Vi kommer åter att indexera Blockets annonser, säger Jonas Söderqvist, vd för Alla Annonser till Svenska Dagbladet.

Jag förstår dock inte hur Allaannonser resonernar. Bara för att tingsrätten inte gick på Blockets linje, utan kom fram till att det Allaannonser gör troligen inte är olagligt, så innebär det ju inte det att Blocket kommer att tillåta att Allaannonser indexerar deras eftertextannonser, om de nu inte vill det. Det är ju relativt enkelt för Blocket att se till att de inte behöver se sina annonser hos Allaannonser genom en teknisk lösning.