Blocket och Craigslist // ekuriren vs Frisim

Jag har tidigare skrivit lite om konflikten mellan annonssajterna Blocket och Allaannonser, där sajten Allaannonser.se scannar och publicerar länkar till Blockets annonser på sin egen sajt. Blocket har försökt stoppa detta med tekniska medel, samt vänt sig till tingsrätten för att få stöd i sin åsikt att Allaannonser gör fel i och med denna scanning. Nu har ett liknande fall dykt upp i USA. Det är eftertextannonssajten (främst privatannonser) Craigslist som har bett annonssökmotorn Oodle att sluta visa Craigslists annonser bland Oodles sökresultat. Även om Craigslist är okänd i Sverige så är de stora i USA. Craigslist ha runt 850 miljoner sidvisningar per månad (vilket är mer än tre gånger fler än hela Aftonbladet.se har).

Bland annat har SearchBlog kommenterat denna konflikt. Senare har även SEW skrivit om det, och ClickZ har undersökt det hela. Först och främst finns den stora skillnaden i fallet Craigslist vs Oodle jämfört med Blocket vs Allaannonser att Oodle har slutat visa Craigslists annonser – medans Allaannonser har inte slutat visa Blockets.

I ClickZs artikel undersöker de varför Craigslist inte vill ha sina annonser på Oodle. Uppenbart är att Oodle skickar trafik till Craigslist, något Craigslist borde vara tacksam för, eller? Oodle visar även t.ex annonserna från eBay och där betalar eBay pengar till Oodle för detta. Craigslist framför tre arguemnt för att de inte vill att Oodle ska visa deras annosner. Den första är att personer som ”sätter in” sin annons hos Craigslist, i somliga fall, inte vill att deras annons ska visas på andra sajter, och i andra sammanhang. Några av Craigslists kunder har alltså uppmärksammat Craigslist på att de inte vill att deras annonstext sprids vidare från Craigslist. Det andra argumentet handlar som att Oodle har använt namnet Craigslist när de har marknadsfört sin tjänst i annonser och pressreleaser. Det tredje har att göra med att Oodles sökspindel tar upp del av Craigslists datorresurser.

Jag tror att relationen mellan rättigheter och sökmotorer för eftertextannonser har vissa likheter med rättigheter för nyhetsartiklar och nyhetssökmotorer. Vår nyhetssökmotor Frisim har inte allt för stora problem med nyhetssajter som inte vill vara med i vårt index. De flesta nyhetssajtägare som noterat att de finns med i vårt inte har inget emot det. Dock verkar det nu som ekuriren, eller Eskilstunakuriren, inte vill vara med. Ingen på ekuriren har kontaktat mig, men faktum är att deras sajt inte går att läsa från det IP-nummer som vår sökmotor använder. Vi har naturligtvis slutat att ens försöka hämta deras nyhetsrubriker. Vi verkar dock inte vara ensamma om dessa problem; jag har noterat att även andra svenska nyhetsaggregeringssajter också verkar ha problem med att läsa just ekurirens nyheter efter augusti/september. Jag har dock försökt få tag i någon ansvarig på ekuriren, men de verkar inte vilja svara på epost från mig. :-(

Comments are closed.