Boken The Search

Under den senaste veckan har jag läst boken The Search av John Battelle. Boken fokuserar på ekonomin runt att skapa och driva en sökmotor, och speciellt handlar boken om Google.

Boken har 11 kapitel, varav de två första handlar om bakgrunden till webbsökning och de ekonomiska drivkrafterna bakom. I det första kapitlet beskriver författaren ”the database of intensions”, som kan sägas vara en informationssamling från vilken för dig intressant information kan utvinnas beroende på dina avsikter. I en ”database of intensions” finns information, dels om vad du brukar vara intressarad av, men också information av vad andra har visat intresse för, och vilka trender som finns på olika platser i världen. De journalistiska grundfrågorna ”Vem, vad, var, varför, när och hur mycket” besvaras också för konceptet ”sökmotorer”. Där förklaras också bl.a. det för sökmotorer så centrala begreppet ”den långa svansen” (The Long Tail).

Efterföljande fyra kapitel handlar om Googles ”uppväxt” och hur de hittade sin affärsmodell. Bokens fokus under dessa kapitel ligger på betalda sökresultat, ”paid search”. Bakgrunden som ges i de första kapitlen ger en intressant beskrivning av företag som Goto.com (som senare bytte namn och inriktning och nu finns som Overture.com). En intressant beskrivningn av personen Bill Gross ges. Bill Gross beskrivs som personen som fick betalda sökresultat att fungera på webben. Bill Gross driver just nu IdeaLab, som beskrivs som en inkubator för webbprojekt. IdeaLab driver bl.a. sökmotorn Snap. Sökmotorn Snap använder visserligen de verkliga sökresultaten (de algoritmiska) från Gigablast, men Snaps affärsmodell handkar om ”paid search”, och inget annat. I de inledande kapitlen ges också en förklaring till vad som låg bakom fiaskot med sökmotorn AltaVista. AltaVistas nedgång förklaras med att de satsade för hårt på sin portalsida, när deras försprång gentemot sina konkurrenterar låg inom tekniker för webbsökning. I bakgrundsbeskrivningen ges också en del intressanta kommentarer och lite historia bakom bl.a. Yahoo, Excite och Lycos. Kapitel fyra, som har titeln ”Google is born”, handlar om hur Google växte fram ur ett två misslyckade(?) doktorandprojekt som utmynnade i programmet BackRub, som kan ses som Googles föregångare. Idén med BackRub var att genom att automatiskt läsa en massa webbsidor på nätet upprätta en lista över vilka webbsidor som länkar till en specifik webbplats. Genom att ta reda på vilka webbsidor som länkas till av många webbsidor, och speciellt vilka webbsidor som länkas till från sidor som i sin tur många länkar till, så kunde BackRub användas för att bestämma vilka webbsidor som kan ses som auktoriteter på nätet. Algoritmerna som utvecklades för dessa beräkningar låg till grund för Google kända metod för att rangordna sökresultat, den så kallade PageRank-metoden.

Bokens andra del, från kapitel 7 och frammåt, handlar mycket som Google som företag – beskrivningar av vilka affärsmässiga val Google gjort under de senaste åren. En del plats ägnas Googles ”code principle” – ”Don’t be evil” – och hur de lever upp till det när det gäller sin lansering i Kina och när de sköter sitt Adwords-annonsprogram. En del plats ägnas också åt Googles börsintroducering.

Boken har 284 sidor plus fotnötter och index. Det är först och främst den första halvan av boken som jag finner intressant. Den del som beskriver hur mycket Google profiterar på ”paid search”, och succén vid börsintroduktionen tycker jag är mindre intressant. Bakgrunden, om hur Google ”blev till” och vilka tjänster Google hittills har konkurrerat ut, är desto mer intressant. Är man, som jag, intresserad av sånt här, men inte orkar läsa boken så rekommenderar jag denna WebCast där John Battelle tar upp några av de mest intressanta exemplen ur boken.

 1. Joacim skriver:

  Först vill jag bara säga tack för bra läsning, kollar nästan in här varje dag…

  Beställde boken nu på direkten som du tipsar om, men det jag undrar är om du har några mer boktips relaterade till ämnet? Om det finns hos svenska återförsäljare är att föredra..

 2. Clas skriver:

  Hmm, det är svårt med böcker eftersom de tar lång tid att skriva och publicera, och jag tror att marknaden ”sökmotorböcker” är rätt liten.

  Det mest jag läser hittar jag på nätet. Som till exempel denna text,
  http://www.zeit.de/online/2005/41/suchmaschinen_en?page=all
  om Ask Jeeves. Texten håller kanske inte samma kvalitet som ”The Search”-boken men den är i alla fall aktuell!

  Det finns ett antal blogg-sidor som brukar länka till intressanta sökmotor-artiklar:
  http://glinden.blogspot.com/ , http://www.battellemedia.com/ och http://blog.searchenginewatch.com/blog/ och några till brukar jag läsa.

 1. There are no trackbacks for this post yet.