Sesam har öppnat sig

Jag skrev tidigare om Schibsteds sökmotor Sesam. Nu har den öppnats. Schibsted föväntas satsa 60 miljoner (NOK) på marknadsföring av den norska versionen av söksidan. Just nu verkar den enda intäkten vara Overture-reklam vid sidan av några typer av sökningar. Internetbrus ger en överblick av funktionerna i Sesam.

Sesams nyhetssökning låter dig begränsa sökningen (i efterhand) till en källa (i taget) från en lista med de 50 källor som ger flest resultat på sökningen. Det går också att begränsa till norska, nordiska, internationella nyheter, eller nyheter från papperstidningar. Begränsar man till norska nyheter så ser sökmotorn ut att ge samma resultat som t.ex. Nyheter.no. Begränsar man till nordiska nyheter så verkar det samma källor som Eniro/nyhetssök finns för de svenska resultaten. Från några av källorna finns även allt innehåll från pappersversionen av tidiningen indexerad i sökmotorn. Sökningen i pappersversionerna av tidningarna drivs av Mediearkivet, som Retriever numera driver. Resultat därifrån visas också i sin helhet, alltså inte bara med en länk till källan.

Söker du på nyheter hos Sesam så sorteras resultaten i relevans-ordning, precis som hos vår Frisim. Både hos Sesam och Frisim går det bra att välja att sortera på datum i efterhand. Jämför man med Eniro/nyhetssök så returnerar den bara resultaten i tidsordning.

Sesams nyhetsökningar returnerar ett utdrag från källan som visar var dna sökord återfinns i texten som genomsökts. Frisim och Eniro/nyhtessök returnerar alltid en ingress till artikeln som sökordet finns i, och du kan alltså inte se i vilket sammanhang sökordet finns. Anledningen till att vi inte visar denna typ av utdrag ur texten är att det då går att utvinna hela artikeltexten från vårt index utan att besöka källan. För oss utan avtal med källorna känns det ”inte så snällt” mot källan, även om det troligen inte är någon som skulle få för sig att utnyttja detta. Som exempel kan artikeltexten till artikeln Sesam, åpne opp hos Google tas fram genom att göra sökningar på ”ønsker å lokke de norske”, sedan, ”(Dagbladet.no): Med mottoet”, sedan ”og har tidligere uttalt”, sedan, ”ydmyke i arbeidet med å bygge” och så vidare.

Även om Sesams nyhetssökning är imponerande så finns det som påpekats vissa skönhetsfläckar. En sökning som denna ger mestadels skräp som resultat. Problemet verkar ligga i det för oss så bekanta problemet att det är svårt att se från en nyhetssida vad som är artikeltext och vad som är ”puff-text” för andra artiklar på samma sajt.

Comments are closed.