Aftonbladet RSS – äntligen!

Aftonbladet erbjuder nu RSS-feeds för några av sina nyheter! Just nu finns feeds för ”förstasidan”, ”nöjesnyheter”, ”sport”, samt för Aftonbladet PLUS (vars feed funnits sedan 4/11).

Nu är det bara några förtappade smånyhetssajter kvar som vägrar RSS. SvD gör till och med reklam för sina RSS-feeds via Google Adsense.

Alla nyhetssajter med ”självaktning” verkar numera en ha minst en RSS-feed. Av SvD:s reklam att döma finns ett ekonomiskt intresse av att knyta en (troligen) växande skara RSS-användare till sig.

[Via Networkers som skrev om RSS-feed:en för plustjänsterna.]

  1. [...] För 7-8 år sedan är jag började samla in nyhetsmaterial från svenska nyhetssajter så hade ingen nyhetssajt RSS. RSS var då något som var bara användes av sajter som Slashdot.org och liknande datornörd-sajter. Idag har de flesta nyhetssajter en RSS-feed. Jag vet inte vad anledningen till att det tog så lång tid för nyhetssajter att anamma RSS, men jag gissar att det haft med rättigheter och fullständig kontroll på nyhetsmaterialet att göra. Jag har känslan av att det var Aftonbladet som var sist ut av de stora svenska nyhetssajter att erbjuda RSS-feed och det var i november 2005. RSS-feeds från svenska nyhetssajter innehåller normalt en rubrik och c:a 100 tecken från artikelns ingress och en länk – ofta är rubrik och ingress finurligt utformade för att locka läsaren att klicka sig in på artikelsidan. [...]