Nyhetsaggregatorer á la DN

Jag skrev tidigare om Internetworldartikeln ”Sökmotorhotet – nätets söktjänster kan stjäla dina intäkter”. PeÅ ger intressanta kommentarer på artikeln ur ett DN.se-perspektiv in sin blog. Han skriver bland annat att:

Artikeln tar också upp Google News och rss-flöden som ett hot mot traditionell nyhetsmedia. Det tror jag inte alls på. DN, Expressen, Aftonbladet och SvD mfl står för något helt annat än en automatiserad nyhetstjänst. Analyserna, fördjupningen och det egna anslaget kan aldrig Google News åstadkomma. Och rss-flöden lockar bara till läsning . Vi har ett helt gäng på DN.se och det lär bli fler.

Självklart är det så att ingen nyhetsaggregator kan producera någon egen analys eller fördjupning, och lär inte heller ge någon egen åsikt, eller ”annat anslag”. Nyhetsaggregatorer kan möjligen hjälpa läsare att hitta nyheter. Jag tror att nyhetsaggregatorer (med många besökare, t.ex. Google News) kan bidra till en ökad konkurrens mellan nyhetssajterna, och jag tror också att det kan bidra till att nyhetssajterna nischar sig mot en viss typ av nyheter, t.ex. som DN:s beslut(?) att inte fortsätta med TT:s nyhetsfeeds. Jag tror också att nyhetsaggregatorer som Google News kan komma att ersätta nyhetssajters ”framsidor”. Varför titta på en framsida där jag riskerar att bara finna nyheter som jag inte är intresserad av? Jag tror att många skulle vilja se en framsida med ”aktuella händelser”, och ”händelser i mitt närområde”, och att utöver det få se det senaste inom några utvalda intresseområden. Källorna till dessa artiklar kan variera, och ju fler publikationer (personer) som kan användas för att väva ihop denna mix, desto bättre. Till exempel läser jag gärna de ”aktuella händelserna” på DN.se, mina lokalnyheter läser jag gärna på Corren.se och mina intresseområden läser jag gärna om på t.ex. IDG.se, Internetbrus, eller valda delar av Slashdot.org. Nyhetsaggregatorn kommer naturligtvis inte att ersätta någon av dessa sajter, utan bara hjälpa surfaren att hitta artiklar som är intressanta.

Om det bästa sättet för en nyhetsaggregator är att fokusera på 1) nyhetssökning, som Eniro/nyhetssök eller vi 2) anpassade framsidor, som Google News och Topix.net eller 3) personalisreade framsidor, som Findory, det lär väl visa sig i framtiden. Kan svenska nyhetssajter leva med att antalet besök på deras ”framsidor” minskar, men att ”arikelsidorna” istället får fler besökare, då bör nyhetsaggregatorer inte var något hot för dem.

Andra bloggar om: , .

Comments are closed.