TT och upphovsrätten – del 2

Jag skrev tidigare om att DN säger upp sitt abonnemang på nyheter från Tidningarnas Telegrambyrå, TT, för att satsa helt på egna nyheter. I samma diskussion påpekade TT i en artikel hos N24.se att de nu börjar titta på upphovsrätten, och hur TT:s material används. Där pratades om stämning mot de som ”missbrukar” TTs material. Nu hotar TT att stämma Dagens nyheter (DN). Nu när DN sagt upp sitt TT-abonnemang så hävdar TT att de nyheter som DN har i sin tidning, och på sin webbplats, till för stor del är ”rewrites” av TT-material. ”Dagens Nyheter ägnar sig åt ett ”systematiskt och omfattande nyttjande” av nyhetsbyråns material, hävdar TT.” DN å-andra-sidan hävdar att de har rätt att göra ”rewrites” och använda citat: ”- Vi har rätt att citera TT på samma sätt som vi citerar andra källor. TT har ingen särställning. De står varken över eller under lagen. TT, Smålandsposten och New York Times är likvärdiga, säger Jan Wifstrand.”

Dagensmedia har en, två artiklar om händelsen. Även Pressenstidning.

  1. Per skriver:

    Det skulle vara tämligen intressant att se detta utveckla sig till en rättegång — nyheter kan ju trots allt inte omfattas av upphovsrätten, men likväl torde TT:s arbete åtnjuta någon form av skydd (svår fråga!).

  1. There are no trackbacks for this post yet.