Nyhetsbilder

Nyheter utan bilder är tråkigt. Även om om det så bara är en bild av Aftonbladet-typ (dvs en bild på ett ansikte, där ansiktet är ersatt med en svart ruta) så lättar en bild upp textmassan en hel del. Därför har jag funderat över hur jag kan visa bilder i sambande med nyhetslänkarna. Ett alternativ är att, precis som Google News eller Topix, hämta bilden som hör ihop med nyheten. Tyvärr är det dock relativt få nyhetssajter som har bilder, t.ex har de flesta nyheter som har sitt ursprung hos TT, oftast inte någon bild. Dessutom har i alla fall Google News vissa juridiska problem med att kopiera nyhetsbilderna, även om bilden förmiskas rejält innan de visas. Ett annat alternativ är att använda de bilder som vissa nyhetssajter (b.la. Expressen och Aftonbladet) har i sina RSS-feeds. Även dem är det dock mycket tveksamt om jag kan visa hos oss utan juridiska problem, även om jag så bara länkar in den direkt från källan (s.k. hot-linking).

Samtidigt som jag funderade över dessa bild-alternativ så hittade jag till sajten TailRank. De har en trevlig lösning på problemet. De använder helt enkelt en förminskad skärmdump från den sajt de länkar till som bild. Inte alls tokigt! Gissningsvis minskar de juridiska problemen med en sådan lösning något, eftersom jag bara visar upp bilden i dessa ”rätta element”, och att den görs mycket liten. Ok, varför inte prova detta även på Frisim? Visst, det skulle t.ex. kunna se ut såhär:


Frisim snapshots

Inte så tokigt. Visst, nyheter som inte har någon bild i sig (de övre), blir ju bara en bild på artikeltexten och lite reklam, men visst lättar det upp lite.

För att kunna prova detta ”live”, så behövs dock ett automatiskt system för att göra skrämdumpar. Jag har därför använt vår backup-server (en VPS hos Bytemark) för att test-installera en ”virtual screen buffer”, en webbläsare (Mozilla 1.7) och ett program för att fånga skrämbilder. Efter en del strul med Linux-installationer, font-intsällningar i webbläsaren, flash-annonser och dylikt, så fungerar det. Jag matar ett script med en URL till nyhetsartikeln och ut kommer en skärmbild som en JPEG med storlek 150 x 150 pixlar. Automatiken saknas dock fortfarande, och det tar en del tid att skapa dessa bilder, men om jag nöjer mig med att bara skapa dem för ”toppnyheterna” så bör det fungera, hoppas jag. Förhoppningsvis har jag ett fungerande, autmatiskt, system inom någon vecka eller så :-)

Comments are closed.