Nyhetsaggregering och personuppgifter

Det har skrivits en del i de flesta tidningar om den så kallade ”Hagamannen”. Ingen tidning utom Expressen har gått ut med namn eller bild. Polisen har kritiserat Expressen för detta. Lokaltidningen VK har aktivt tagit ställning till att inte publicera namnet.

Aftonbladet råkade under några få minuter visa upp en artikel på sin sajt där namnet fanns med. Den artikeln är nu borttagen.

Tidningar må ha vissa friheter, men vad händer med kommersiella, eller privata, nyhetsaggregeringssajter? På nyöppnade Senaste.info ger en sökning på [Hagamannen] direkt svar med namn och ålder på den person som har häktats:Liknande resultat fås hos Eniro/nyhetssök.

Hos bloggsökmotorn Knuff går det också, genom en sökning, att hitta namn och ålder på ”Hagamannen”. Där hittas länkar till många bloggar som kritiserar Expressen för att namnge personen som är häktat, men som samtidigt själva ger namn, ålder och mer; t.ex. genom att skriva ”Nu vet vi att Hagamannen är den XX-årige [...], småbarnspappa från Umeå. Jag hoppas verkligen att det är han, av flera anledningar. [...] En annan anledning till att jag hoppas att det är han är att Expressen valt att lägga ut namn och bild på den gripne mannen.

Varför bryr jag mig? Jo, jag har med ökad täthet börjat på mail från personer som inte tycker om att Frisim visar upp en liten del av en nyhetsartikel som ibland nämner ett namn, eller en person, i ett ”ofördelaktigt sammanhang”. Ibland är det personen själv som hör av sig, ibland är det ett ”juridiskt ombud”. Vad bör man göra? Låta artiklarna vara kvar, eller ”hjälpa till” och ta bort dem?

Att själv utreda om originalartikeln är ”rättvis” eller inte, känns inte som ett alternativ, eftersom det inte kan göras automatiskt.

Comments are closed.