DN.se uppdaterar söksidan

DN har idag lanserat en uppdaterad version sin artikelsökning. Där kan man, precis som tidigare, söka bland artiklar som publiserats på DN.se. Uppdateringen består, förutom att de modifierat utseendet en aning, i att de öppnar för sökningar ända från 2002 och framåt, samt att det nu går att titta på vilka artiklar de publiserat en specifik dag.

Klickar man på ”avancerad sökning” så genomförs direkt en sökning som listar alla nyheter i arkivet. Den sökningen avslöjar att det just nu finns ”177274 träffar”, vilket jag tolkar som att det finns så många artiklar i databasen. Det innebär att de publicerar i snitt 110 artiklar per dag på DN.se under c:a fyra och ett halvt år.

Förutom att kunna se sökresultaten direkt på DNs sajt så kan man få ”alerts” i form av epost (vilket jag inte får att fungera ännu) eller i form av RSS (eller rättare sagt i Amazons OpenSearch-format). Att få sökresultat i RSS-format är intressant; det gör att man enkelt kan skapa ”alerts” som visas i en nyhetsaggregator eller t.ex. på din personliga startsida hos Google.

DNs uppdaterade sökfunktion bygger, precis som den tidigare versionen, på Polopoly som i sin tur använder open-source systemet Lucene för sök-indexet. Jag skrev om det redan i augusti 2003.

DNs tekniska chef bloggar själv om lanseringen, och flera andra kommenterar på sina bloggar.

Frisim har liknande funktionalitet med RSS-sökningar; det går bra att få resultat från en sökning på Frisim endera i A9s OpenSearch-format, eller i RSS-format. Hos Frisim bevakas fler nyhetskällor – vi adderar c:a 1500 artiklar till vår databas per dag, och vårt index som nu innehåller artiklar från c:a två månader tillbaka har 106478 artiklar.

Comments are closed.