Google-matematik i skolan?

Från en intervju i SvD med matematikkändisen Lennart Carleson:

Lennart Carleson väljer inte främst att ta sig an problem det finns någon praktisk nytta med, de är ofta för enkla för honom. Men även ”onyttiga” lösningar kan komma till användning i något annat sammanhang långt senare. Han nämner sökmotorn Google som ett exempel på när uppfinningsrika personer använt matematiska modeller på ett nytt, smart sätt.

Han kommenterar också matematikundervisningen på gymnasiet:

- Matematiken utvecklas ständigt, men det förmedlas inte till eleverna, de måste ju tro att det här ämnet är helt dött. Exempelvis är den matematik som ligger bakom Google inte för svår att förklara för gymnasieelever och den borde rimligen intressera dem.

Jag antar att han syftar på de ursprungliga iterativa beräkningar som används i PageRank-algoritmen.

Comments are closed.