Eniro gör ett eget Google AdWords

Uppkopplat läser jag att Eniro har lanserat ett eget annonsnätverk för att sälja sökordsbaserade annonser på deras sökmotorsajt. Sökmotorsajten bygger på data från Google. Eniro kallar det hela ”Sökordsannonsering & sponsrade länkar”, och det ser ut att vara samma koncept som Google Adwords. Skillnaden är att annonsen bara syns på Eniro, plus att de inte verkar satsa på ”svansen” av små sajter då de kräver en annonsbudget på minst 2000kr för att starta ett ”konto”.

Annonserna skriver du själv och det är textbaserade annonser som gäller, inga bilder. Annonserna i nätverket säljs med en auktionsmodell liknande den som Google AdWords använder, du betalar bara per klick, men priset du betalar beror på hur stor konkurrens det är om att visa annonser vid sökningar på ditt valda sökord.

Nu vet jag inte hur mycket Eniro kommer att sats på detta, men jag hade hellre sett att de börjat med att visa Googles annonser på söksajten och därmed erbjuda mig att köpa Google AdWords-annonser på deras söksajt. Med en sådan lösning skulle jag med mitt befintliga Google AdWords-konto direkt kunnat prova har effektiv annonsering hos Eniro är. Google har dessutom inget minimikrav på annonsbudgeten, och de har ett utprovat och väl fungerande system. Men om Eniro tänker sig att bygga sitt eget system så att det blir ett komplett annonsnätverk som även kan används på andra sajter, och kanske till och med erbjuda andra sajtägare att visa annonser ur Eniros annonsnätverk (som Google AdSense) då kanske detta är en schysst början.

  1. [...] Uppkopplat: Eniro har lanserat sitt nya söknätverk Frisim: Eniro gör ett eget Google AdWords Fredrik Wackå: Eniro förklarar sitt sökordsnätverk [...]