Frisim i en SonyEricsson m600

Efter inköp av en Sony Ericsson m600 så är det naturligtvis spännande att se hur Frisims webb och RSS-feeds fungerar i telefonen. Eftersom telefonen har en vanlig webbläsare (Opera) så krävs inga anpassade webbsidor (av typ WAP/XHTML) utan vanligt sidor går bra. Dock är ju skärmen 240×320 så en fullprppad webbsida blir lite svårläst, även om det fungerar.

Webbläsaren i telefonen är ”modern”, den klarar t.ex. frames och Javascript (AJAX!) men inte Flash. Att den klarar av AJAX är lite roligt, då det innebär att form och funktion på Frisims startsida fungerar exakt lika i mobilen som i en vanlig webbläsare.
Nedan finns en bild på hur startsidan ser ut i ”stående” läge, det går också att vrida den till ”liggande” om man hellre vill det.
I telefonen finns också en RSS-läsare. Den verkar vara anpassad mest för RSS-feeds som innehåller hela ”inlägget”, då det inte visas någon direktlänk till källan. Länken till källan hittar gömd under ”läs mer” som ett av menyvalen.Det är inte så lätt att fotografera skärmen på telefonen, men nedan finns mitt tappra försök med att visa hur telefonen anpassar webbsidan för att få rum på den lilla skärmen.Telefonen i sig har massvis med funktioner – ja, det går också att ringa med den, men den har ingen kamera. Den är rätt långsam vid omstart/uppstart, och menyerna hänger bara precis med när man scrollar eller klickar snabbt. Från att vara van vid en telefon med ”joystick” så känns inmatning och navigering direkt på touch-screen:en lite omständlig ibland, och det verkar ta sin lilla tid att vänja sig vid att telefonens tangenter har QWERTY-form och inte alfabetsordning.

Comments are closed.