Mashup – Geokodning för Sverige i Google Maps

Uppdaterad 3/9: Efter att ha prova att använda både Google Maps och Microsoft Virtual Earth för att göra mashups bland annat för en nyhetskarta har jag fattat tycke för Google Maps, snarare än Microsoft Virtual Earth. Google Maps har bättre satellitfoton för svenska städer än Virtual Earth, å andra sida så har Virtual Earth en fungerande geokodningsfunktion som täcker gatuadresser i Sverige. Google Maps geokodning för gatuadresser täcker USA, men fungerar bara på stad-nivå för Sverige. Några gatuadresser för Sverige fungerar inte.

Så för att placera svenska adresser på en Google Maps-karta så behöver dessa båda två tjänster kombineras – en mashup. Jag har gjort en sådan mashup.

Tyvärr kommenterar Microsoft att detta inte är tillåtet enligt licensen för MapPoint/Virtual Earth

You may not use the geocodes you created with MapPoint or VE in another
mapping application. So I’m afraid, geocoding in MapPoint/VE and
rendering in Google is not an option.
Vissa defekter finns naturligtvis, dels så är inte Virtual Earths geo-databas helt felfri, dels så är det inte riktigt perfekt matchning mellan koordinaterna och Google Maps-kartan.

Mashup:en är lite långsam, och egentligen lämpar den sig bäst för batch-körningar. Varje geolokalisering kräver att data laddas, först från Virtual Earth sedan från Google Maps. Det kan ibland ta lite tid.

Resultatet är i alla fall så bra att det bör gå att bygga fler mashups på detta. Användnignsoråden är alla situationer där du har adresser och vill visa dem på en (interaktiv) karta. Exempel kan vara en kommun vars evenemangskalendrar har angivna platser som de vill visa på en karta, en förening som vill titta på var medlemmarna bor, eller varför inte en husmäklare som har en databas med hus till försäljning och som vill visa hur husen ligger på en karta – på kartan kan man ju t.ex se närmsta lekplats, sjö, väg osv.

Comments are closed.