Google News Archive

Google lanserade idag sitt nyhetsarkiv Google News Archive. Flera sajter kommenterar detta. Arkivet sträcker sig ända från 1700-talet och frammåt, för att begränsat antal källor.

Många av länkarna leder till andra nyhetsarkiv, och de flesta av dem kräver att du ”betalar per läsning”, eller en prenumeration. Det innebär att Google News Archive kan ses som en meta-sökmotor för andra nyhetsarkivs material. Visst material kan man dock läsa utan att betala.

Mycket av materialet kommer från amerikanska nyhetssajter, men det finns även ett par svenska källor med. Då det inte finns någon list på vilka källor som arkivet omfattar är det svårt att säga vilka. Allt matrerial i arkivet är kanske inte riktigt vad man kan kalla nyhetsmaterial heller. När jag försöker hitta svenska källor så ser jag i alla fall Sydsvenskan (som inte tillåter att Frisim läser deras artiklar) och Expressen. För dessa två verkar materialet vara gratis. DI.se verkar också vara åtkomlig, men bara via ett betalarkiv (Alacra Store).

Gränssnittet är typiskt Google-torrt, och sökrutor och resultatlistor liknar dem som finns för webbsökningar hos Google. Jag hade nog helst sett att det fanns någon form av grafisk version, t.ex som Frisims klickbara Trendgraf eller Topix Interactive graph, alla fall för att tillgodose slösurfande i arkivet.

Comments are closed.