Vadå upphovsrätt? Nyhetstexter tillhör väl alla, eller?

Jag har många gånger diskuterat med nyhetssajter vad som är rimligt när det gäller att systematiskt hämta titel och ingress till en nyhetsartikel för att kunna göra länkar till källan. Somliga sajter tycker det är jättebra med denna typ av länkar, andra har inte bestämt sig för vad de tycker, och andra tycker inte om det.

För Frisim har jag dragit gränsern vid c:a 120 tecken för en ingress. Vi har hela artikeln i vårt index, men väljer att bara lagra titel och ingress i ”klartext”, resten är bara på indexerat format. Ok, hade det ”värre” om jag visat 150 tecken av artikeln? Ja, det tycker jag, speceillt om det gäller korta artiklar som kanske bara är runt 150 tecken, men med den längden innehåller all viktig fakta som behövs i ”nyheten”. Varför visar jag inte hela nyheten, jag har ju laddat ner den? Njo, men då behövs inte källan längre, och här kan ingen vettig person ansa att jag inte skulle ha överskridit alla rimliga gränser för vad som är, och bör vara, tillåtet enligt någon form av lag för upphovsrätt.

Även om Nils Öhman, redaktionschef på DN.se skriver om copyrightfria nyheter så tror jag inte han blir så glad över att folk uppfattar nyheterna på DN.se som så ”copyrightfria” att de vill se ett arkiv med sina nyheter upplagda på andra hemsidor. Ändå så finns det minst en svensk sajt som lägger upp kompletta nyhetsartiklar, bl.a. från DN.se, tillsammans med AdSense-reklam (så kallade Made-for-Adsense [MFA] sidor).

Kom igen GP.se, SvD.se, N24.se, Realtid.se, Expressen, och DN – se till att denna typ av sidor läggs ner! Vilka sajter det är? Sök, leta, fråga mig – maila på clas@nic-sys.se så kan jag tips er ;-)

Comments are closed.