Google News har problem i Belgien

Google News för Belgien har tydligen fått problem. Enligt NA24.no så har en Belgisk domstol kommit fram till att Google måste betala 1 miljon euro per dag för att få fortsatta med den länkning till nyhetsartiklar som de gör idag på Google News/Belgien. Domen ska ha gått igneom den 5 september. Hmmm, det är Copiepress som stämt, men gissningsvis blir många Belgiska nyhetssajter besvika om de inte kommer att fortsätta få generöst med besökare från Google News. Jag gissar på att de hittar en annan lösning rätt snart…

Uppdatering 1: SvDs bloggare noterar samma sak. Där spekularas också om att det ännu inte givits något besked omifall Google News kommer i en svenska version, och i så fall när. Vidare skriver de att: ”Google själva duckar på frågan (läs intervju från i somras i Computer Sweden) och är säkert medvetna om att mediemotståndet kommer att bli massivt.” Jag är tveksam… Jag tror inte det är därför som Google News inte finns på svenska; jag tror att det beror på att Aftonbladet.se har så stark ställning när det gäller svenska webbnyheter.

Uppdatering 2: Oops, Google valde att ta bort vissa inhemska nyheter från den franskspråkiga delen av Google News Belgien. Detta har uppmärksammats av norska Dagens medier.

Uppdatering 3: Mer om detta i en Reuters-artikel och hos SEW.

Uppdatering 4: Google har nu fullföljt alla krav från Copiepress och publicerar utfallet av domen direkt på Google News Belgium, längst ner,


Google News Belgium

och även på Google.be

Google.be

Uppdatering 4: CNet skriver att flera nätmedier går ihop om att utveckla en utvidgad variant av Robots.txt.

Comments are closed.