Svenska Sesam öppen

Svenska Sesam är här…

Webbsökningen, som bygger på en Schibsteds egna implementering av Fast.nos sökmaskin, ser ut att fungera bra. Söker du på namn så visas en länk högt upp direkt till Schibsteds sajt Hitta, och söker du t.ex på ett ortnamn så visas en markerad länk till en relevant(?) sida hos svenska delen av Wikipedia.

Nyhetssökningen, som intresserar mig mest, liknar den som Retriever har på Eniro/nyhetssok. Till skillnad från hos Eniro väljer du om du vill se resultat från en speciell tidning efter det att du gjort sökningen, men annars är funktionaliteten densamma. Sökresultaten på en nyhetssökning på sökordet [sesam] på sesam.se och på eniro/nyhetssok ger dock inte exkat samma träffar; till exempel saknas Ekonominyheterna.se bland Sesams resultat.

Sökresultaten vid en nyhetssökning visas i datumordning efter en sökning, men det går också att visa i relevansordning. Det går inte att få sökresultaten i RSS-format, vilket det gör på norska Sesams nyhetssök.

Sesam visar reklam vid de flesta sökningar på ”kommesiella ord”. Reklamen ser ut att gå via Overture/Yahoo.

Pressens tidning kallar Sesam nyhetssök för ett svenskt Google News. Det gör inte jag. Aftonbladet kallar Sesam för sin egen sökmotor.

  1. Joacim skriver:

    En liten notis är att Eniro Nyhetssök inte längre använder sig av Retriver utan norska Opoint.

    Något annat som är skoj med Sesams nyhetssök är att man ser hur många indexerade nyheter dom har, just nu är siffran ”6 964 662″.

  1. There are no trackbacks for this post yet.