Svensk Google News till jul?

Inernetbrus skrev i mitten på veckan hur någon på Norska Google-kontoret uttalat sig om att Google närmar sig en lansering av en svensk version av Google News. Jag tycker det låter spännande.

Dagens Media har en artikel där det nämns att Google kommer att lansera en svenska version av sin nyhetsaggregeringssajt, och att de vet att flertalet tidningar har blivit kontaktade. På SvDs Reklam och medier-blogggissas det att den svenska versionen kommer att lanseras före jul.

Sajten What.se har en uppföljningsartikel om att flera svenska nyhetssajtsaggregeringssajter troligen kommer att får hård konkurrens från en svenska version av Google News, så hård konkurrens att de behöver ”tänka om”. Själv tror jag (naturligtvis?) tvärt om; jag tror att en svensk version av Google News kan göra att svenska ”mainstream”-surfare får upp ögonen för nyhetsaggregeringssajter och nyhetssökmotorer. Nyhetsläsandet på internet i Sverige har idag otroligt fokus på Expressen, Aftonbladet och DN. Visst kommer ”framsidan” på en svensk Google News att ge viss konkurrens med vår framsida frisim.com, men att det skulle påverka nyhetsbevakningstjänsterna i någon högre grad, det är jag tveksam till. Anledningen till att jag är tveksam är att bl.a. Yahoo sedan länge har erbjudit nyhetssökningar i RSS-format, eller i form av mail-alerts, sedan länge. Hos Yahoo går det att göra sökningar som är begränsade till svenska nyhetssajter som skriver på svenska via det avancerade sökformuläret. Även frisim erbjuder nyhetssökningar i RSS-format gratis, sedan länge.

  1. Meep Meep skriver:

    What.se som dessutom saknas i Googles register. Tillsammans med flera andra. 100 tidskrifter räcker inte i Google News.

  2. Clas skriver:

    Ja, Martin(?), kan du inte konversera lite med Google för att få en uppfattning om hur svårt det är att få med sin nyhetssajt i svenska Google News, vet ja. Om inte annat kan du ju flytta What.se till en blogg på Expressen, de indexeras ju, ha ha :-)

  1. There are no trackbacks for this post yet.