Google News på svenska

En svensk version av Google News ska förevisas redan nu på torsdag, enligt en artikel hos IDG.se. Då Sesam.se redan ger möjlighet att få sökningar i ”alla” svenska nyhetersajters nyheter som en RSS-feed, så får Google knappast något stort försprång när det gäller RSS. Google News startsida tror jag kommer få svårt att attrahera besökare från Aftonbladet, utöver några tusentals extremt Google-frälsta. Men det ska i alla fall bli mycket kul att se hur en svensk Google News kommer att fungera!

Uppdatering: DagensMedia har pratat med folk på Agent25 och Sesam, och Sesam säger att de uppskattar konkurrensen.

Uppdatering 2: Nu finns kan man titta på Google News på svenska! Att den bara omfattar 100 nyhetskällor ser ju inte så imponerande ut, men kanske finns det inte så många fler av värde i Sverige? Som vanligt när det gäller Google News finns det ingen lista över de nyhetssajter som indexeras, tyvärr. Den svenska versionen verkar också sakna ”recommended” nyheter, och listan ”most popular”. Hmm, texten ”Skapat automatiskt 13 minuter sedan” bör nog vara ”Skapad automatiskt…”

Uppdatering 3: Resume intervjuarNathan Stoll, global produktchef för Google News:

Nathan Stoll försöker frälsa mig. Han talar som en indoktrinerad och flera citat skulle passa på floskeltoppen.

Uttalandet :

Rör ni inte materialet för att slippa eventuella förtalsrättegångar och andra juridiska problem?
– Vi väljer bara material från sajter som har en utgivningsprocess där någon annan också fattar beslut om materialet. Därför har vi inga länkar till bloggar på Google News, säger Stoll.

Verkar dock rätt snurrigt; undrar vad de menar!?

Comments are closed.