TT tycker inte om svenska Google News

Varken IDG eller TT är positiva till nya svenska Google News. IDG tycker att kategori-indelningen är dålig, då några artiklar har hamnat i fel kategori. IDG nämner dock inte copyright-rättigheter som något problem. TT, som naturligtvis har ett stort kommersiellt intresse i hur Google News utvecklar sig i Sverige, har skrivit ihop ett pressmeddelande/nyhet som de kablat ut till flertalet sajter:

Sökmotorn Google startar en nyhetstjänst på svenska. Den kommer att möta motstånd från svensk press. Det handlar om upphovsrätt och annonspengar.

Google själva, i sin egen blogg, är naturligtvis nöjda, och det verkar även den norske ”sommarjobbare” som fick uppdraget att sätta ihop Google News för Sverige och Norge. Lite taskigt att Google News Norge fick 400 källor, men den svenksa bara 100 :-(

Uppdatering: En artikel i Medievärlden pekar åt samma håll:

I tre års tid har TT-Gruppen fört diskussioner med företag som erbjuder omvärldsbevakning och söktjänster. Från TT:s håll har man varit starkt kritik till att företagen spridit TT-material på webben utan att betala för det. Det avtal som TT-gruppen nu skrivit med Observer, AffärsData och Presstext reglerar rätten att söka, sprida och länka till upphovsrättsskyddat material.

Uppdatering 2: I Norska tidningar har Norska Google News diskuterats flitigt. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) tycker att Google begår upphovsrättsbrott när Google länkar till nyhetssajter med hjälp av titel, ingress, och bild. I Danmark fick MBLs danska motsvarighet så stort gehör att det inte blev någon Google News Danmark alls:

[...] Men i Danmark støtte Google på flere opphavsrettslige problemer, noe som gjorde at lanseringen som skulle skje samtidig i alle de skandinaviske landene, ble utsatt. Dermed blir det ikke noe av news.google.dk med det første.

Google tänkte uppenbarligen lansera en dansk version av Google News, men ställde in i sista stund, enligt Politiken.dk:

Udsættelsen må være blevet besluttet i sidste øjeblik, da denne signatur var blevet lovet et interview med chefen for Google News, Nathan Stall, klokken 15.30 i går. Klokken 11 kom der dog en meddelelse om, at interviewet var aflyst, og at Google kun ville lancere deres nyhedstjeneste i Norge og Sverige.

Det är det den gamla domen mot Newsbooster som spökar igen, enligt Mediawatch.dk:

Googles landechef i Danmark Peter Friis siger, at processen med at tale med medierne i Danmark tager lidt længere tid på grund af de særlige omstændigheder omkring Newsbooster-dommen.

Comments are closed.