Fler reaktioner på svenska Google News

Nils Ö har idag en artikel på DN.se om Google News:

Man kan säga att sajten [Google News] vänder på tanken att man först väljer sajt och sedan nyhet. Här väljer man nyhet först och sajt sedan.

och

Google är alltså både konkurrent och tänkbar samarbetspartner. Om läsarnas tid och om annonsintäkterna.

Av kommentarer i bloggar så verkar både DN.se och SvD.se väldigt nöjda med att det nu finns en svensk version av Google News.

Expressen, däremot, verkar vara lite mer restriktiva i sin hållning mot Google News, då det verkar som om de hindrar Google att visa ”tumnaglar” av sina nyhetsbilder. En sökning bland Expressens artiklar på Google News resulterar nämligen inte i en enda nyhetsbild från Expressen, vilket den tidigare gjort. Ett tag visades också ”en tom vit ruta” där det borde varit en bild från Expressen.

 1. Thomas Mattsson skriver:

  Info om Expressens hållning till Google News:

  AB Kvällstidningen Expressen är inte upphovsrättsinnehavare till bilder som publiceras på Expressen.se utan den rätten tillfaller den ideelle upphovsmannen, alltså fotografen, och Expressen kan därför inte medge publicering på Google News om inte detta reglerats i särskilda överenskommelser eller via exempelvis så kallade ”lokala upphovsrättsavtal”. Därför meddelade Expressen vid lanseringen av svenska Google News att bilder från Expressen.se tills vidare inte får publiceras, vilket Google har respekterat.

  Vänligen

  Thomas Mattsson,
  chefredaktör Expressen Nya Medier

 1. There are no trackbacks for this post yet.