Hur hitta svenska toppnyheter?

I väntan på att Christer Fuglesang ska(?) fälla in solpanelerna på IIS läser jag hur Vassa eggen kritiserar den svenska versionen av Google News med

Den som besöker Google News blir besviken. Här finns inte dagens nyheter och inget som visar vad som är viktigast just nu.

Analyser som uttalandet gör baseras på vilka nyheter som fanns på svenska Google News söndagen den 17:e (igår). Toppnyheterna handlar om domen mot Expressen och Otto Sjöberg från den 15:e, och en annan rubrik från den 16:e. Ok, jag håller med om att dessa nyheter varken är viktiga eller nya. Problemet ligger, tror jag, i att det inte händer mycket på svenska nyhetssajter under helgerna. Även om kravallerna i Köpenhamn var en större nyhet under helgen så var det relativt få svenska nyhetssajter som publicerade flera artiklar om dem. Min gissning är att svenska Google News dessutom försöker hålla nere sportnyheter och sportresultat bland ”toppnyheterna”, det finns tyvärr inte mycket som publiceras på svenska nyhetssajter under helgerna som inte är sport.

Frisim har samma problem – brist på nyhetsartiklar att samla in – under helgerna. Vi är dock inte så noga med att sålla bort sportnyheter, så under helgerna är det i princip genomgående sportresultatrelaterade nyheter som sållas fram som ”toppnyheter”. Ett annat ”problem” med att nyhetsaggregera svenska nyheter är att TT dominerar utflödet till väldigt många sajter. Det är knappast så att bara för att en nyhet (med vissa omskrivningar) dyker upp på att stort antal sajter, så är det en viktig nyhet.

På den amerikanska versionen av Google News fungrar det mycket bättre, men i USA verkar det, förutom att det finns 100-tals gånger fler ”nyhetssajter”, så även vara en stor andel av nyhetssajterna som uppdateras under nätter och helger.

Comments are closed.