Frisim lokala nyhetssidor

Nu när till och med Expressen och Aftonbladet skapat sidor där de samlar sina lokala nyheter för orterna Stockholm, Malmö, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Norrköping, Örebro, Umeå, Uppsala, Västerås och Borås (endast Expressen) så känner känner vi oss tvungna att väcka idén till liv även hos oss. Vi har provat detta tidigare, men då i samband med att vi automatdetekterar vilka nyheter som ska visas till besökaren.

Nu blir det istället en ”startsidor” där vi samlat nyheter vi sållat fram om ett antal städer. Eftersom allt vi gör görs per automatik så behöver vi inte begränsa oss till bara något tiotal städer, utan vi har valt ut 101 stycken. De är: Abisko, Alingsås, Arvidsjaur, Arvika, Boden, Bollnäs, Borgholm, Borlänge, Borås, Enköping, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falkoping, Falun, Gislaved, Gäddede, Gallivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Haparanda, Helsingborg, Huddinge, Hudiksvall, Härnösand, Hässleholm, Höganäs, Jokkmokk, Jonköping, Kalix, Kalmar, Karesuando, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Katrineholm, Kinna, Kiruna, Kristianstad, Kungsbacka, Kungälv, Kvikkjokk, Köping, Landskrona, Lidkoping, Linköping, Ljunghusen, Lofsdalen, Ludvika, Lulea, Lund, Lycksele, Malmö, Mora, Motala, Mölndal, Norrköping, Norrtalje, Nyköping, Nässjö, Pajala, Piteå, Sandviken, Sigtuna, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Stockholm, Strängnäs, Strömstad, Strömsund, Sundsvall, Sveg, Sälen, Söderhamn, Södertalje, Trelleborg, Trollhättan, Täby, Tärnaby, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Vemdalen, Vilhelmina, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Åmål, Ånge, Åre, Ängelholm, Örebro, Örnskoldsvik och Östersund.

Lokalsidorna har fått en länk i av typen www.frisim.com/lokalanyheter/ plus namnet på orten. Ortnamn med eller utan å, ä eller ö, men även med bör fungera. På lokalsidan finns även de kategoriserade nyheter som finns på vår startsida, en Ajax-baserad sökruta för en stående sökning och en Google maps-karta med de senaste nyheterna från alla 101 orter inprickade.


Lokala nyheter

Okej, alla städer är naturligtvis inte hyperintressanta för alla, men kanske finns det någon surfare som bor i respektive stad som skulle kunna vara intresserad av att se vilka lokala nyheter som dykt upp i ”riksmedia”. Det är nog relativt få av våra besökare som kommer från Abisko, Gäddede, Vemdalen och Lofsdalen, men man vet ju aldrig, kanske hittar även någon därifrån till sin lokala sajt.

Förhoppningsvis kan vi också hitta någon mer information av lokal natur som kan visas på dessa sidor. Väderinformation känns rimligt, men också lokala köp- och säljannonser, lokala bloggare, de senaste lokala sportresultaten, eller något helt annat, vad det nu kan bli. Har du förslag, eller material som du vill att vi länkar till (gratis!), så tar vi tacksamt emot tips.

  1. Clas skriver:

    Tack för din kommentar!

    Ha ha, ska sanningen fram så kommer ”algoritmerna” aldrig att bli klara ;-)

    Skämt åsido så är finns det säkert problem med några av lokalsajterna. De flesta bör dock fungera som det är tänkt, även om metoden att sålla fram lokala nyheter är i det närmaste trivial för flera av orterna; där visas allt som hittas med hjälp av en sökning på [ortnamn* OR "i ortnamn"].

    För varje stad ska det, en vacker dag, sättas ihop en ”kunskapsbank” med namn på platser, händelser, hockey-, bandy-, fotbollslag osv., för att göra matchningen lite mer intressant. Just nu är det bara för Linköping som jag har kommit i närheten av något som åtminsotne fungerar någotsånär, men inte heller där har jag gjort så mycket experimenterande.

  1. [...] Frisim: Frisim lokala nyhetssidor Frisim startar 100 lokala nyhetssajter. Algoritmerna verkar inte helt färdiga än. (tags: frisim hyperlokal lokal_journalistik den_lokala_webben journalistik) [...]