PrimeLabs’ Twingly

Linköpingsföretaget PrimeLabs lanserade just sin bloggportal Twingley.

Twingley ser ut att vara en plats för att pinga in sina blogginlägg, en sökmotor, och en topplista. Om en ”pingning” är för ett blogginlägg som innehåller en länk till en nyhetssajt sägsnyhetssajten länka tillbaka till dig. Just nu tror jag det bara är DN som visar dessa länkar tillbaka till bloggarna. Topplistan är en lista över de bloggar som är mest länkade från andra bloggar. Sökmotorn omfattar enligt dem 12865 svenska bloggar. Sökmotorn visar tyvärr oinformativa titlar – länkarna ser ut att vara till specifika blogginlägg, men det som listas som resultat vid en sökning är endast bloggens namn och en kort ingress, titeln verkar saknas. Sökresultaten (SEPR:en) kan sorteras på ”TwinglyRanking”, relevans och datum. Vad det första innebär är inte klart för mig, men det gissningsvis är det något annat än ”revevans” och sägs också inkludera ”bloggauktoritet”(?) och inlänkar. Varken relevans eller TwingleyRakningen verkar prioritera att sökordet återfinns blogginläggets titel; en titel som alltså inte heller visas.

Det är lite synd att man hos Twingley inte ser kopplingen till nyhetssajterna som länkas, mer än i den graf som finns på startsidan. Att åtminstone lista vilka nyhetsartiklar som länkas mest, á la Knuff, är annars trevligt. Att tjänsten varken har RSS-feeds, eller varför inte ett API för att kunna göra några egna analyser av de data som finns insamlade, gör att tjänsten just nu, när man besöker Twingley.se, känns rätt ”Web 1.0″. Själva utseendet är det väl annars inget större fel på.

Med lite mer data som presenteras på sajten, och lite mer info om vad det är för typ av data som presenteras så kan det nog bli rikitgt bra.

Om inte annat är det alltid bra med konkurrens, och kanske kan konkurensen leda till att Knuff börjar samarbeta med någon av de större tidningarna? Eller också leder det till att Frisim börjar indexera blogginlägg i jakten på statistik om vilka nyheter som engagerar mest. Just nu har vi bara klickstatistik på nyhetslänkar från c:a 700 webbsidor som visar nyhetslänkar via oss, och lite bloggstatistik vore fint.

Uppdatering: Även Svd.se länkar nu bloggar – BetaAlfa.

Comments are closed.