Fällande dom för Google News Belgien

Hos IDG kan man idag läsa att Google nu fällts för sin belgiska Google News. Jag har tidigare skrivit om det preliminära domslutet.

Nu verkar det som processen kommer att fortsätta mot Yahoo och Microsoft:

Efter den första domen mot Google har belgiska tidningar skickat varningsbrev till Yahoo och Microsoft och hotat med att stämma även dem för liknande publiceringar.

Även TT publicerade detta som en nyhet. Där är vinklingen mycket tydlig mot att det är just funktionen i Google News som är ”problemet”. Läser man hos t.ex. Searchblog så ser det istället ut som det mestadels är Googles bilder och eventuella ”cachade” artiklar, som kan ses i sin helhet hos Google, som upprör. Det känns rimligt att fundera över hur neutrala TT är i denna fråga. Rätt som det är kanske de själva gör allvar av sina krav.

Länk: Mer att läsa för den intresserade.

  1. [...] Medievärlden har en intressant artikel som handlar om efterspelet av den fällande domen mot Google News i Belgien. Uppenbarligen har det kommit till de belgiska tidningarnas kännedom att det finns fler sajter som aggregerar deras nyheter. En av sajterna tillhör EU-kommissionen och heter EMM News Explorer. EMM News Explorer ska ha slutat bevaka de belgiska tidningar det handlar om, men övriga sajter är kvar. Tjänsten har några intressanta funktioner för “klustring” av nyheter, tematisk kategorisering, och diagram som visar nyhetskluster över tiden. Sajten håller också koll på svenska nyheter, och det går t.ex. att hitta ett Rödeby-kluster där relaterade platser och namn presenteras. Klustren ser ut att fungera bra. [...]