Frisim och Google News Yahoo Pipe

Jag har lekt lite med Yahoos Pipes. Pipes är ett grafiskt verktyg för att behandla innehåll från flera sajter á la mashups. Yahoo Pipes är en så länge en beta-verion, och jag kan tänka mig en massa funktioner de kan lägga till, men trots det är den enkel och kul att leka med. Den har färdiga moduler för att interagera med Yahoos egna verktyg, som Yahoo search och Flickr. För andra tjänster får man sätta ihop så kallade URLBuilders och Fetchers för själv, men det är inte svårt. Utöver möjligheten att hämta in RSS-data från sajter finns enklare moduler för att sortera data, kominera data, och ta fram unika ”items” ur data. All behandling av data är uppbyggt på RSS.

Pipes kan t.ex. användas för att göra en webbsökning, ta ett RSS-formaterat svar, välja ut nycketord bland svaren och använda dessa nyckord för att göra en bildsökning hos Flickr, och retunera en RSS med länkar till dessa bilder.

Tyvärr är det svårt att få modulen för ”content analysis” att ge något schysst om man stoppar inte svenska data, men kanske kommer det möjlighet till det senare (troligen mycket senare…).

Mitt test mynnade i alla fall ut i en RSS-feed där resultat från Frisim kombineras med resultat från Google News. Ett sökord ges till båda sökmotorerna som returnerar de senaste nyheterna som matchar sökordet. Pipes kombinerar resultaten, väljer ut ”nyckelord”, ser till att bara en nyhet om varje nyckelord finns med, och sorterar nyheterna i tidsordning till den resulterade RSS-feeden. Grafiskt är Pipe:n uppritad såhär:


Frisim Google news Yahoo Pipe

Pipen Frisim och Google News Pipe kan dissekeras och modifieras i all oändlighet. Kanske inte så användbar, men kul att göra…

Comments are closed.