Söndagshack: Frisim med aktuell kontaktkarta

Dagens söndagshack har varit att skapa en version av Frisims ruta med aktuella namn som istället visar bilder på de aktuella personerna. Det blir en form av kontaktkarta över aktuella personer i dygnets nyhetsskörd.

Konceptet har jag ”lånat” från ett antal andra nyhetssajter. Först ut med en variant av denna tror jag att TenbyTen var. De var tidiga med att maskinellt koppla ihop nyhetsord och bilder och de har dessutom ett fint Flash-gränssnitt för det. Även DayLife har en liknande kontaktkarta kallad ”People in the news” på sin sajt. Vår version kommer att se ut ungefär såhär:


kontaktkarta

Bilderna på Kurt Ohlsson (det aktuella namnet är Lasse Brandeby), Magnus Uggla, Andreas Johnson, Carl Bildt, med flera blir helt okej, trots att min screenshot är en rejäl förminskning av mina redan förminskade bilder. Eftersom några svenska nyhetssajter inte är så pigga på att man ”lånar” nyhetsbilder från dem, så bygger min konstruktion på att jag söker bilder med Yahoo Developer, via deras API för Yahoo Image Search. Det är alltså en mash-up där data från Frisim och Yahoo mixas. Alltihop är kodat i PHP denna gång. Efter mycket Java-programmerande så har jag nästan glömt bort hur snabbt (nästan) allt kan göras i PHP. Funktionen behöver provas ett tag innan den läggs på startsidan. Kanske behövs det slipas på hur bildsökningen görs så att man slipper de allra sämsta bilderna.Uppdatering: Efter lite fixande och trixande för att hitta en skalning av bilder som är bättre, så återfinns nu aktuella nyhetsbilder på startsidan. Bilderna har lagts mot en svart bakgrund för att de skulle se lite bättre ut. Varje bild har en title-tagg, så håller man muspekaren över så ser man vilket namn det är som triggat bilden. Vi får se hur det kommer att fungera…

Comments are closed.