Bloggnyheter och Googlenyheter

Nyhetsartiklar och blogginlägg

Newsdesks PR2.0-blogg skriver om gränsdragningen mellan blogginlägg och nyhetsartiklar och länkar till ett inlägg som handlar om att Google News inte längre verkar lista några bloggar bland sina nyheter. Det verkar stämma också för den svenska versionen av Google News, som tidigare listade en massa blogginlägg från Aftonbladet och Expressen som ”nyheter”.

Men varför är bloggarna intressanta som nyhetskällor? Av tjänster som Knuff och Twingly så verkar den mest intressanta informationen hos blogginlägg vara vilka nyhetsartiklar (hos de stora webbtisningarna) som det länkas till? Vad tillför bloggarna då? Blir det inte bara ytterligare ett filter för att rangordna nyheter? Tillför de möjligheten till personliga kommentarer på nyheterna? Sådana kommentarer kan läggas direkt på de flesta nyhetssajter. Må vara att kommenterar på webbtidningssajterna (fortfarande) ges dåligt utrymme, och kass placering på webbsidan. Kanske handlar bloggen mest om ett ”vinstdelningssystem” där personer som ofta kommenterar och länkar nyheter i sin blogg, kan använda sitt eget bloggutrymme för att visa lite reklam, och få ekonomisk ersättning för tiden som läggs ner(?). Ännu är det ju ingen av webbtidnignarna som betalar sina användare för att kommentera nyheter, eller som vinstdelar sina reklamintäkter med dem som kommenterar.

Naturligtvis finns det fler blogginlägg än de som länkar till nyhetsartiklar, men av kringtjänsterna Knuff och Twingly verkar det som sagt som om det är den intressantaste informationen som kan utvinnas från bloggarna. Det vore lite intressant att analysera hur stor påverkan webbtidnignarna har genom sin placeringen av nyheten på sin webbsajt. Är det så att det mestadels är webbtidnignarnas toppnyheter (de som ges stort utrymme på webbtidningarnas startsida) som oftast dyker upp hos Knuff? Vilken extrainformation tillför då Knuffs startsida? (Ja, Knuffs bloggsökningsfunktion tillför massor, jag vet.)

Googles sverigechef inte längre sökbar

Jag vet att det är dumt av mig att jämföra nyhetssökningen på Frisim med den hos alternativa nyhetssökmotorer. Jag gör ett undantag: jag kan inte nog förvånas över hur svårt det är att hitta nyhetsartiklar om att Googles sverigechef har fått lämna Google, hos Google själva. En sökning bara på hans namn ger inga resultat om detta och en sökning på namnet i kombination med ordet ”lämnar” ger inga resultat överhuvudtaget. Då jag vet att åtminstone Dagensmedia, Resume och IDG och E24 hade artiklar om detta kring den 25 april, så är det konstigt att svenska Google News missat precis just dem. Det går bra att hitta andra nyhetslänkar från dessa källor runt samma datum. Jag har ju lite svårt att tänka mig att svenska Google News sållar bort nyheter som de inte tycker om, men här känns det som om lite för många tillfälligheter på en gång.

  1. Per skriver:

    I vanlig ordning ett läsvärt blogginlägg!

    Det sistnämnda tycker jag är speciellt anmärkningsvärt, speciellt med tanke på att såväl Frisim, Yahoo Nyheter, Eniro Nyhetssök som MSN Nyheter allihop hittar ett flertal nyheter om Kinnanders avgång.

  1. There are no trackbacks for this post yet.