Norska Sesam Nyheter

Den ”svenska” söksajten Sesam.se har sitt original i Sesam.no. Norska Sesam har en blogg där de ibland skriver om de senaste tilläggen till sajten. Nu senast är det en uppdatering av Sesam Nyheter som presenteras.

Det första som är uppenbart är att norska Sesams nyhetsdel nu fått en schysst startsida där senaste nytt visas. Jämfört med den nyhetslista som finns på den svenska versionen av Sesam, så är resultatet av bara denna del imponerande. Från startsidan går det också att välja ett se nyheter som har kopplats till en specifik region av Norge. Till exempel kan du se aktuella Olso-nyheter.

Nyhetssökningar görs på det ”vanliga sättet”. Till varje nyhetssökning visas också resultat från en bildsökning. Gissningsvis görs bildsökningen via Picsearch API. Även resutlat från en Sesam-bloggsökning, en nätsökning, och länkar till Wikipedia visas i högerspalten vid en nyhetssökning. Vid varje artikellänk som listas i sökresutlaten finns en klickbar stjärna. Ett klick på stjärnan förflyttar nyheten till en lista under fliken ”Mina nyheter”. Tittar man på listan av nyhetslänkar som man förflyttat till ”Mina nyheter” så visas, förutom nyhetslänken, länkar till tre relaterade nyheter. Det verkar inte som om listan med ”mina nyheter” fylls på automatiskt med nya relaterade nyheter.

Till varje nyhetssökning visas också en lista med ”relationer”, vilket är relaterade namn och ”saker” som har kopplats till de akteulla sökresultaten. Söker jag på Google så dyker Sergey Brin upp i listan över personer (kanske på grund av ”nyheten” att han gift sig idag). Bland de ”saker” som dyker upp på Sergey-sidan är bland annat ett föreslag på en sökning på global uppvärmning. Precis som på den svenska versionen kan en sökning, i efterhand, begränsas till en av de nyhetskällor som listas i vänsterkantens nyhetssajts-fasetter. Av någon anledning verkar det saknas RSS-feed för person- och ”sak”-resultaten. För ordinära nyhetssökningar finns RSS-feeds, precis som tidigare.Till skillnad från vår Frisim och Google Nyheter så samlar inte Sesam in sina egna nyhetsartiklar, utan hämtar en feed av nyheter från Retriever. Småbilder till nyheterna verkar inte heller hämtas från själv nyhetsartiklarna utan letas fram ur Scanpix arkiv. Både norska och svenska Sesam har ett mycket tätt samarbete med norska sökföretaget FAST, som står för sökmotortekniken. Sesam ägs av norska Schibsted och de verkar ha en gigantisk reklambudget för TV-reklam för sin svenska satsning.

Hoppas nu att det kommer en version för svenska nyheter på svenska Sesam snart. Gärna ännu bättre…

  1. [...] Det mesta i den “nya” svenska Sesam nyhetssök ser ut att vara ärvt direkt av norska Sesams nyhetssök, men det gör det ju inte sämre. Jag kommenterade Sesam.no när de lanserade sin version, och var uppenbarligen rätt imponerad. Precis som norska Sesam använder de ett Scanpix-arkiv för att visa små nyhetsbilder. Dock är det väldigt få bilder som presenteras i närheten av nyhetslänkarna, men desto oftare så visas det passande(?) bilder under “relaterade bilder” som kommer av enkompletterande sökning i PicSearch bild-index. Jag misstänker att ingen utveckling eller programmering av den nya uppdateringen har gjorts i Sverige. Har jag rätt? [...]