AWS-utveckling

En liten del av helgen har ägnats åt Amazon EC2 och möjligheten att göra en version av Frisim som använder sig av Amazons servrar. Det som finns där just ju är en identisk kopia av Frisim som kör på en virtuell server. Bara att sätta upp Apache, MySQL, PHP, Tomcat, och lite till tar sin tid när man inte är van. Tanken är i alla fall att separera sökmotorn, indexet och webbsidan lite mer än vad som är gjort i nuvarande Frisim-version. Genom att separera kod för sökningar från webbgränssnittet så blir det enklare att få till ett system som kan hantera ”samtidig” läsning och skrivning till sökmotorindexet bättre. Tanken är att all kommunikation mellan indexet och omvärlden kommer att gå via XML-filer. Så långt har jag ännu inte kommit, men lite experimenterande med lite open source-kod har det blivit. En automatisk domän-ompekare har också satts upp så att det nu finns ett domännamn som pekar mot den virtuella servern, när den är uppe.

Här är Amazons senaste fakutra i alla fall, $7.37 för 56 timmars användning plus lagring av operativsystemet:

Jag har fortfarande inte har något system för lagring av data. Om jag ska använda för riktig drift så skulle detta passa bra att något S3-verktyg för att lagra ”replikor” av indexet.

Jag använder kommandoradsgränssnittet för EC2, men RightScale verkar vara ett trevligt alternativt sätt att hålla koll på sina EC2-servrar. Kör man bara i liten skala, och inte använder kösystemet SQS så är känns det inte som om nyttan överväger jobbet att sätta upp tjänsten och säkerthetsriskerna tjänsten innebär.

Får se är det kan bli något publik av detta… Nu finns det i alla fall ytterligare en backup-frisim som kan dras igång med relativt kort varsel, förutsatt att jag sitter vid ”rätt” dator, om/när(?) co-location-burken lägger ner. Sedan tidigare finns det en failback-frisim hos Bytemark, som aldrig kommit till användning ännu. Om inte annat så skulle min nuvaranade ”image” av Frisim kunna vara ett fantastiskt ”färdigt koncept” att köpa för någon som är intresserad av att köra sin egen nyhetssökmotor. Att köpa en ”färdig” sökmotor är ju ett koncept som Google haft länge, och som fler har funderingar kring att kunna erbjuda baserat på Amazons tjänst.

Comments are closed.